Криминално

Гроздан Караджов обвиняем за източване на „Теленор“! Няма да е единственият, обещават от прокуратурата!

Гроздан Караджов обвиняем за източване на „Теленор“! Няма да е единственият, обещават от прокуратурата!

Радан Кънев и Гроздан Караджов _1436942180253

Първият обвиняем по това разследване е Гроздан Караджов. „Можем да кажем още сега, че това не е целият кръг на обвиняеми лица и продължаваме“. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Спецзвеното на прокуратурата работи по разследване за престъпления, свързани с източването на „Теленор“. След като дружеството е продадено на „Теленор“, новите собственици са направили вътрешен одит.

Те са описали в подробен сигнал до прокуратурата, че се касае за фиктивни сделки, сключени с 21 компании, на обща стойност 48 милиона лева. Основанието да сезират прокуратурата е било липса на каквито и да е документи и доказателства за изпълнени задължения по тези договори. В сигнала са посочени сделките, фирмите, лицата.

Според прокуратурата има доказателства, че в периода 2011 – 2012 година Гроздан Караджов, като собственик и управител на търговско дружество, е сключил три договора с „Космо България Мобайл“ ЕАД на обща стойност 5 545 660,51 лева. По трите договора няма реално изпълнение по тях, но парите са били преведени.

„Ако установим сигурни доказателства, такива с каквито разполагаме за Караджов, и по отношение на другите фирми за които Теленор съобщава, че няма реална доставка, няма доставени каквито и да е вещи, нито пък услуги, ще повдигнем обвинение, при наличие на доказателства за знание и съвместна умишлена дейност, и на други собственици на дружества“, каза Арнаудова.

Днес прокуратурата повдигна обвинение и на още един бивш министър от кабинета „Борисов 2“ – Даниел Митов.

Румяна Арнаудова посочи, че за съжаление това е поредният министър, който е нарушил закона и за когото са събрали доказателства, че е извършил престъпление. Обвинението на Митов идва седмица след като на заместникът му Христо Ангеличин бе повдигнато второ обвинение.

Арнаудова обясни, че разликата в обвинението на Митов и това на заместника е, че на бившия министър на външните работи е повдигнато обвинение за това, че грубо е нарушил Закона за обществените поръчки и Закона за публичните финанси. „В резултат на това се е стигнало до подписването на споразумения, в които дори не е бил предвиден какъвто и да е контрол“, каза Румяна Арнаудова.

Канал 3

http://kanal3.bg/news/bulgaria/zakonired/53206-Prokuraturata-po-sluchaya-Telenor%253A-Grozdan-Karaddzov-e-parviyat%252C-prodaldzavame

Криминално

More in Криминално

zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024