ИНЦИДЕНТИ

ЖЕГА! Руски изтребител и американски разузнавателен самолет се разминаха „на косъм“ от сблъсък над Черно море!

ЖЕГА! Руски изтребител и американски разузнавателен самолет се разминаха „на косъм“ от сблъсък над Черно море!

СУ655-402-su-27

 

Руски изтребител и американски разузнавателен самолет са се разминали за малко от сблъсък над Черно море.

Су-27 е прелетял на около 7 метра разузнавателната машина P-8A „Посейдон”, която е провеждала рутинни операции в международното въздушно пространство, според капитан Памела Кунце, говорител на американските военноморски сили в Европа. Инцидентът е станал на 9 май.

Руски разузнавателен кораб стигна до бреговете на САЩ

НАТО прави „Морски щит“ в Черно море

„Самолетите и корабите на САЩ редовно се разминават с руски кораби и самолети в международни води и повечето срещи са безопасни и професионални”, посочи Кунце.

Според нея разстоянието е само една от многото променливи, които се вземат предвид при определянето на това, кое е безопасно и професионално.

От руското министерство на отбраната потвърдиха информацията за инцидента. Според тяхната версия изтребител Су-30 е прихванал американски разузнавателен самолет.

Изтребителят е бил вдигнат под тревога, след като щатската машина е била засечена да се приближава към държавната граница на Русия.

„Руският изтребител извърши поздравителна маневра, след което американският шпионски самолет промени траекторията на полета си в посока далеч от границата на Русия. Су-30 се завърна благополучно у дома на летището”, посочват от руското министерство на отбраната.

Междувременно над 700 военнослужещи от Румъния, Великобритания и САЩ започнаха 4-дневни учения в румънски териториални води, които ще продължат до 15 май. Това съобщи Радио Румъния, цитирано от Нюз Фронт.

Румънската фрегата Regele Ferdinand («Крал Фердинанд»), морските миночистачи Lt. Dimitrie Nicolescu («Лейтенант Димитрие Николеску») и Lupu Dinescu («Лупу Динеску») заедно с американския самолетоносач USS Oscar Austin («Оскар Остин») ще проведат маневри за борба с подводници и срещу заплаха от сушата.

Планирани са още бойни противовъздушни учения. В ролята на неприятел ще са два самолета МиГ-21 «Лансер» от ВВС на Румъния и два изтребителя Typhoon на британските ВВС.

Целта на ученията са повишаване нивото на подготовка на екипажите на корабите-участници и укрепване на способността за взаимодействие между страните от НАТО, участващи в маневрите, а също между различните категории сили на страните-участнички.

Есминецът «Оскар Остин» от клас Arleigh Burke е снабден с ракетни установки  Tomahawk, системи за морска артилерия и пуск на торпеда, позволяващи унищожаването на неприятеля на разстояние над 1000 км.

Вести БГ, Нюз Фронт

https://vesti.bg/sviat/ruski-iztrebitel-i-amerikanski-samolet-nad-cherno-more-6069039

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024