ОБЩЕСТВО

И София отпразнува Деня на Победата!

И София отпразнува Деня на Победата!

софияimg_5644

Стотици граждани се събраха във вторник (9 май) пред паметника на Незнайния войн в София, откъдето тръгна възпоменателното шествие на „Безсмъртният полк“ по повод 72-годишнината от победата във Великата отечествена война.

Събралото се множество премина през жълтите павета, покрай Народното събрание и продължи до паметника на Съветската армия. Там ветерани, роднини и граждани поднесоха цветя.

Церемонията продължи с реч на посланика на Руската федерация в България н. пр. Анатолий Макаров, който поздрави събралото се множество. „Днес е общ празник за нас. Днес много хора се опитват да забравят уроците от тази война“, каза той.

„В редица страни, включително и тези, които се смятат за развити демокрации, пак надига глава нацизмът. Хитлеристите и техните поддръжници се обявяват за герои, събарят се паметници, престъпленията на холокоста се поставят под съмнение. <…> Тези факти укрепват решимостта ни да противодействаме на всеки опит да се възроди нацизмът и да се фалшифицират резултатите от Втората световна война (ВСВ)“, допълни посланикът.

Деца изнесоха празнична програма пред паметника на Съветската армия в София / Десислава БоневаДеца изнесоха празнична програма пред паметника на Съветската армия в София / Десислава Бонева

Макаров припомни на онези, които се стремят да пренапишат събитията и да „изтикат Русия в задния двор на историята“, че без победата ѝ е нямало да има нито европейска демокрация, нито Европейски съюз. „Много от страните в Източна Европа биха се превърнали в генетичен материал за чужд проект, при това без собствен език и култура“, каза той.

Венци пред паметника бяха поднесени от името на руския посланик в България н. пр. Анатолий Макаров, лидера на БСП Корнелия Нинова, председателя на ГС на БСП – София Калоян Паргов, заместник-председателите на Народното събрание Явор Нотев и Валери Жаблянов.

Заместник-председателят на 44-то Народно събрание Валери Жаблянов изнесе и реч пред събралите се хора. „Днес сме се събрали, за да отбележим най-великата дата в 20 век – 9 май, Денят на Победата. Денят, в който <…> на Европа бяха припомнени нейните цивилизационни ценности“, каза Жаблянов. Той припомни, че днес сме изправени отново пред опасности от различно естество и отбеляза, че фашизмът отново се опитва да си проправи път на Стария континент.

„Това е празник на човечеството, празник на мира, празник на хуманизма. Ден, на който ние дължим нашия живот, дължим и нашето бъдеще. Победа!“, с тези думи заместник-председателят на 44-то Народно събрание закри официалната част и започнаха празненствата.

Руски дневник

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024