ББПутин768x432

Телефонният разговор между българския премиер Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин се е провел по инициатива на българската страна, съобщи агенция „Новости“.

Припомняме, вчера от пресцентъра на българското правителство беше разпространена информация, че руският държавен глава е честитил на премиера Борисов третия му мандат.

Путин честити третия мандат на Борисов по телефона

 Путин честити третия мандат на Борисов по телефона. Обсъдили газовия хъб „Балкан“ и АЕЦ – Белене

„На 11 май по инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор между президента на Руската федерация Владимир Путин и премиер-министъра на България Бойко Борисов. Президентът Путин поздрави Бойко Борисов с избирането му на премиерския пост и изрази надежда, че руско-българските отношения ще се развиват в конструктивен план. “ – се казва в официално съобщение на Кремъл.

Отбелязва се, че по време на срещата между руския лидер и българския премиер те обсъдиха перспективите на двустранното сътрудничество в политическата, енергийната, културната и хуманитарната област.

Путин и Борисов отбелязаха доброто развитие на търговско-икономическите отношения, като подчертаха ръста от 20% на руските туристи в страната, както и 18% на двустранния стокообмен, като посочиха, че има потенциал за още по-голямо развитие, съобщи „24 часа„.

Сред обсъдените теми е ли реализацията на големите проекти у нас. Страните са единодушни, че съществува взаимен интерес от изграждането на европейския газов хъб „Балкан“ на българска територия. Обсъден беше и проектът за АЕЦ „Белене“, като премиерът Борисов заяви, че правителството търси стратегически частен инвеститор за развитие на проекта.

„Особен акцент беше поставен на събитията, посветени на 25-та годишнина от подписването на руско-българското споразумение за приятелски отношения и сътрудничество, която е на 4 август 2017 година, и на 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство, което ще се чества през 2018 година“, съобщи Кремъл.

Нюз БГ, руски дневник

https://news.bg/politics/kremal-borisov-e-poiskal-telefonniya-razgovor-s-putin.html