Политика

Приключи КСНС! Радев разкри какви приоритети по сигурността са договорили политическите лидери!

Приключи КСНС! Радев разкри какви приоритети по сигурността са договорили политическите лидери!

КСНС1496141561-sistemen-bufer-26

Приключи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев. Нова стратегия за национална сигурност ще изработваме, след като станало ясно, че старата е демоде и вече не отговаря на динамично променящата се среда. Това стана ясно от изявлението на  Радев след почти 4-часово заседание на КСНС при него в президентството.

 „Днес се проведе първият Консултативен съвет за национална сигурност по мое ръководство. Изключително съм удовлетворен от факта, че всички представители и участници в Съвета се отнесоха изключително отговорно и конструктивно по разискване на проблемите. Бяха разгледани доклади за състоянието на структурите и органите от системата за национална сигурност и необходимите мерки за укрепване суверенитета на държавата“, заяви президентът Румен Радев.

По думите му, всички участници се обединили около издигането като основен приоритет – личният състав на сектор „Сигурност“. Според Румен Радев проектите за модернизация са необходими и трябва да бъдат извършени с по-ускорени темпове. Изключително важно е създаване на условия за водене на пълноценна бойна подготовка на този състав.

„Обединихме се около четири-пет основни точки:

-Усъвършенстване до края на 2017 година на Стратегията за национална сигурност.

-Системата за национална сигурност може да бъде активна само ако имаме хармонично взаимодействие на всички елементи от нея. Необходима е актуализация на Нормативната уредба за национална сигурност.

-До 20-и юни е от изключителна важност да се направи анализ на всички ресурси да се прецени дефицитът от ресурси и да се направи разпределението им.

-Анализ и предложение за участието на българската индустрия в сектор „Сигурност“.

-Разработване на конкретни планове на проектите за модернизация в националната ни сигурност, които планове трябва да бъдат разработени до 30 юни тази година.

-До края на годината трябва да се разработи национален план, според който 2% от Брутния вътрешен продукт да отива за целите на отбраната до 2024 година.

Президентът Румен Радев свика днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“. На заседанието присъстваха премиерът Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов, лидерът на „Атака“ и съпредседател на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, председателят на парламента Димитър Главчев, лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният – Валентин Радев, съветникът на Борисов Румяна Бъчварова, лидерката на БСП Корнелия Нинова, лидерът на ВМРО, съпредседател на „Обединени патриоти“, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

БЛИЦ, Епицентър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024