Личности

Путин изуми Пекин! Ето какво направи преди срещата си със Си Дзинпин и към какво призова на форума „Един пояс – един път“! (ВИДЕО)

Путин изуми Пекин! Ето какво направи преди срещата си със Си Дзинпин и към какво призова на форума „Един пояс – един път“! (ВИДЕО)

пин1494746081-sistemen-bufer-17
Президентът на Русия Владимир Путин посвири на роял преди срещата си с лидера на Китай Си Дзинпин, съобщава L ife.ru. Разговорите между двамата лидери се провеждат в императорската резиденция. Преди важните преговори руският лидер е демонстрирал музикалните си умения, изсвирвайки песните „Московские окна“ и „Город над вольной Невой“, която е смятана за неофициален химн на Ленинград. Владимир Путин е на двудневна визита в Пекин, където се провежда международният форум „Един пояс, един път“. ВИЖТЕ ВИДЕОТО:
По време на речта си на форума „Един пояс – един път“ по-късно Путин призова страните от Евразия да се откажат от войнствената риторика, която сее раздор между държавите и пречи на нормалното им сътрудничество, съобщи „Известия„.

Путин нарече войнствените подходи остарели и неспособни да разрешат съществуващите проблеми на настоящето, като отбеляза, че те пречат за създаването на голямо евразийско партньорство.“Дисбалансът в социално-икономическото развитие, кризата на досегашните модели на глобализацията водят към негативни последствия за отношенията между държавите, за международната безопасност. Бедността, социалната неуреденост, колосалният разрив в нивото на развитие на страните и регионите създават почва за международния тероризъм, екстремизма и незаконната миграция“, подчерта президентът на Русия.

Путин обаче изрази увереност, че Евразия е способна да преодолее противоречията и да реши проблемите. Страните на континента, според него, могат да разработят обща програма, която да се отрази положително на всички държави. Решавайки проблемите съобразно сътрудничество и отказ от упреци, Евразия е способна да покаже на света пример за съвместно, новаторско и конструктивно бъдеще, заяви президентът.

Китайският президент Си Дзинпин обеща 124 млрд. долара в неделя за амбициозния си нов план, като каза, че всички са добре дошли да се присъединят към това, което той смята да бъде път за мир и просперитет за света, съобщава Ройтерс.

Китай изтъква това, което официално нарича инициативата „Един пояс, един път“, определя я като нов начин за стимулиране на развитието в света.

„Трябва да изградим отворена платформа за сътрудничество и да поддържаме и развиваме отворена световна икономика“, каза той при откриването на срещата на върха. „Трябва съвместно да създадем среда, която да улесни отварянето и развитието, да създаде справедлива и прозрачна система за международна търговия и инвестиционни правила“, добави той.

Си Дзинпин обещава огромно увеличение на финансирането на новия „Път на коприната“, включително допълнителни 100 милиарда юана (14,50 милиарда долара) в съществуващия фонд, 250 милиарда юана по заеми от Китайската банка за развитие, 130 млрд. юана по заеми от банка износ и внос на Китай, 60 милиарда юана за подпомагане на развиващите се страни и международни институции в новите държави.

Също така, насърчаване на финансовите институции да разширят бизнеса си с юана в чужбина, в размер на 300 милиарда юана, 2 милиарда юана в спешна хранителна помощ, 1 милиард долара за фонд за сътрудничество „Юг-Юг“, 1 млрд. за проекти за сътрудничество в страни по новия „Път на коприната“

Лидери от 29 държави присъстват на форума, който завършва в понеделник.

Руски дневник, Нюз БГ, БЛИЦ

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023