ОБЩЕСТВО

Разкрития: Ето кои българи най-често и как стават бели роби зад граница! 6 държави в Европа са основните дестинации!

Разкрития: Ето кои българи най-често и как стават бели роби зад граница! 6 държави в Европа са основните дестинации!

big_14fb

136 българи са се превърнали в бели роби в чужбина, показват данните на Националната комисия за борба с трафика на хора за миналата година. Най-много сигнали – 42, са подадени от нашенци, заминали да работят зад граница, а впоследствие се оказали жертва на трудова експлоатация, уточнява в. Монитор.

Данните показват, че най-често в „бели роби“ се превръщат мъже между 20 и 50 години. „Това са мъже, подмамени от хора от тяхната общност да заминат в чужбина да работят в строителство и селско стопанство при условия и възнаграждения, които не се реализират”, обясни секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова на кръгла маса за противодействие на трафика на хора с цел трудова експлоатация, допълни Блиц.

Основни дестинации за работа на нашенците са Великобритания, Франция, Испания, Италия, Белгия и Гърция. По данни на трудовото аташе на Гърция у нас през миналата година в южната ни съседка са регистрирани 25 сигнала за трафик на хора, като само една от жертвите на трудова експлоатация е била българка. Най-често жените стават жертва на трафик с цел сексуална експлоатация.

През миналата година в ресорната комисия са подадени 27 сигнала за българки, изкарани в чужбина като проститутки. Още 11 нашенки пък са били изведени, за да сключат брак зад граница. Част от тях са били принудени да минат под венчило с предварително уговорен жених. „Сред тези случаи има и непълнолетни момичета, които встъпват в уговорен от родителите им брак“, обясниха от Държавната агенция за закрила на детето. Принуждавани да просят са били 8 от жертвите на трафик на хора.

Статистиката на Националната комисия за борба с трафика на хора отчита ръст на жертвите с увреждания. През миналата година са регистрирани 9 случая на експлоатирани хора с физически, психически и ментални недъзи. В сравнение с 2015 г. тези сигнали са нараснали двойно. Според изчисление на Европол този вид престъпна дейност генерира между 20 и 25 млн. евро.

https://petel.bg/Razkritiya–Eto-koi-balgari-i-kak-stavat-beli-robi-zad-granitsa–__210784

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024