epa05285610 A Russian Communist party supporter stands next to a portrait of former Soviet leader Joseph Stalin (R) as he takes part in the traditional May Day demonstration in Moscow, Russia, 01 May 2016. Labor Day, or May Day, is observed all over the world on the first day of May to celebrate the economic and social achievements of workers and fight for laborers rights.  EPA/MAXIM SHIPENKOV

Мнозинството руснаците не считат репресиите на Йосиф Сталин за престъпления. Това пише вестник „Ведомости“, позовавайки се на социологическо проучване на центъра „Левада“.

Делът на руснаците, считащи сталинските репресии за политическо престъпление, за пет години е спаднал от 51 на сто до 39 на сто, а ¼ го обясняват като „политическа необходимост“.

Само 26 на сто от анкетираните считат Сталин за престъпник.

Най-популярният отговор за отношението на сегашната власт към репресиите на Сталин е „те въобще не мислят за това“ (30% в сравнение с 21 на сто през 2011 г.). Има и рязка промяна в мнението дали въобще трябва да се споменават репресиите: преди пет години 37 на сто вярват, че е „по-добре да се говори по-малко за това“ и 49% призовават да не се забравя историята, но сега съотношението е обратното – 47 на 38% в полза да се мълчи.

Като цяло руснаците са станали безразлични към репресиите, смятат от социологическия център.

Нюз БГ

https://news.bg/world/rusnatsite-ne-schitat-represiite-na-stalin-za-prestapleniya.html