Политика

Русофобът Симеонов пак се развихри: Въвеждаме патентен данък за руските апартаменти по морето!

Русофобът Симеонов пак се развихри: Въвеждаме патентен данък за руските апартаменти по морето!

Valeri-Simeonov_1430288944527

Държавата ще въведе патентен данък върху т.нар. апартхотели, голяма част от които се притежават от руснаци. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ.

„Това са апартаменти, които въртят туристически бизнес. Някои руснаци са купили по десетина апартамента и въртят туризъм, без да плащат нищо на държавата. Редно е там да бъде наложен патентен данък още този сезон“, заяви Симеонов.
Въпросът вече бил обсъден и с финансовия министър Владислав Горанов. По Черноморието има около 500 хил. такива апартамента, основно на чужденци, като някои руснаци са закупили по цели комплекси по думите на Симеонов.

Всъщност обаче става дума за зле прикрита русофобия и неистово желание на Валери Симеонов да изгони руските инвеститори от Черноморието. Иначе по същата логика би следвало да се обложат и другите чужди инвеститори – например ЧЕЗ или Софийска вода. И при тях почти всички пари се въртят в чужбина, а местният пазар само се източва. Но тъй като транзакциите са зад граница (основно с компанията-майка), то те не се облагат тук.

Именно това правят и руснаците. Апартаментите са частни и те ги преотстъпват на други хора да почиват тук. Дават им ключа, казано по-просто. Тези хора си плащат едни на други в Русия, съответно в България никаква транзакция няма. И не се облагат.

По принцип, би следвало подобни случаи да се регулират. Но да се направи за всички, и то най-вече за големите „смукачи“, които са западни компании. Апартхотелите също следва да плащат данъци. Но да обложиш само тях е все едно да събираш такса-смет във Факултето, а в Бояна да не плащат нищо. / ГН

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024