Политика

Студен душ за Лиляна Павлова! Доклад за Българското председателство на ЕС показва фатално забавяне на подготовката!

Студен душ за Лиляна Павлова! Доклад за Българското председателство на ЕС показва фатално забавяне на подготовката!

председателство71644_660_370.jpg.pagespeed.ce.tfqDXxZnV2

Осем месеца преди официално България да поеме за половин година ротационното Председателство на Съвета на Европейския съюз, доклад на бившия вече служебен ресорен вицепремиер Деница Златева разкрива фатално забавяне на подготовката.

Ремонтите на двете основни локации, в които ще се проведат повечето от форумите и срещите на представители на страните-членки – НДК и Дом №2 на Резиденция „Бояна“ са зациклили, подходящите за настаняване на делегациите хотели в София могат да се окажат с по-малък капацитет, необходим е подбор, наемане и обучение на още почти 300 души, тъй като служителите от държавната администрация се оказват недостатъчни.

Това са само част от изводите от Доклада „Златева“. В четвъртък Народното събрание гласува третото правителство на Бойко Борисов, в което ресора „Председателство на ЕС“ поема Лиляна Павлова.

Дирекция „Модернизация на администрацията“ към Министерския съвет, през първата половина на април, изготви анализ за нуждите от допълнителен персонал за целите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, въз основа на писмените заявки от всички ведомства, които имат ангажименти към подготовката и провеждането на Председателството.

Обобщените заявки показват необходимост от осигуряване на 140 допълнителни щатни бройки с технически, организационни, координационни и логистични функции и 122 допълнителни щатни бройки, за които се изискват специфични знания, умения и опит, с оглед прякото им включване на експертни позиции, констатира Златева.

Тя предлага следните мерки: да се изготвят ясни критерии за наемането на допълнителни служители с технически и експертни функции и да се определят съответните нива на размера на възнагражденията на този персонал, както и да се изготви и приеме Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, с която да се въведе нов вид допълнително възнаграждение за постигнати резултати, свързани с организацията и провеждането на Председателството на Съвета на ЕС.

От доклада се разбира още, че от март месец в Националната служба „Охрана“ се провеждат конкурси за нови охранители и шофьори, които ще отговарят за сигурността на участниците в събитията на Българското председателство.

Намирането на добро място за настаняване на гостите в София също е проблем. Подходящите хотели за настаняването на чужди делегации се оказват по-малко от нужните.

Проведени са срещи с ръководствата на 22 хотела, с цел запознаване с графика и натовареността, според предварителния календар на събитията на Българското председателство и уточняване на броя на гостите, които всеки хотел би могъл да настани.

Установено е, че не всички посетени хотели са подходящи за настаняване на ВИП делегации. В тази връзка е изготвен списък с избрани хотели, който е предоставен на правоохранителните органи.

С останалите хотели е обсъдена възможността да предоставят определен брой стаи на преференциални цени за делегатите, които следва сами да организират и заплатят своя престой, пише още в доклада си ексвицепремиерът Деница Златева, която уточнява, че преговорите с хотелите продължават.

Фатално се забавят ремонтните дейности по помещенията, в които делегациите ще провеждат своите срещи в София, според доклада на Деница Златева.

Макар срокът за приключване на ремонта да е краят на ноември, към средата на април не е бил финализиран и одобрен работният проект по преустройство и адаптация на основната сграда на НДК . Тепърва предстои работният проект да бъде внесен за съгласуване в Столична община и останалите компетентните институции за издаване разрешение за строеж.

Според доклада, ако разрешенията все още не са издадени, а се извършват ремонтни дейности в НДК, то те ще са без нужните разрешителни. Бившият вицепремиер не посочва каква е допълнителната сума, която ще „глътне“ преустройството на НДК, само уточнява, че има готов доклад относно необходимостта от допълнителни финансови средства, във връзка с преустройството и адаптацията на сградата на НДК за целите на Българското председателство през 2018 година, придружен от обобщена справка на необходимите финансови средства.

Ако за НДК допълнителните средства не са публични, то вече е ясно, че ремонтните дейности в Дом №2 на Резиденция „Бояна“ ще глътнат поне още 5 милиона лева над планираното.

Темата с бюджета на Българското председателство на Съвета на ЕС не е намерила сериозно място в документа. Споменава се, че първоначалните разчети са за 100 милиона лева за период от три години. Все повече са очакванията, че заради сериозното забавяне, подготовката и провеждането на Председателството на ЕС трудно ще се побере и в сумата от 150 млн. лв.

Това лято предстоят множество ремонти по булевард „България“, на детелината с Околовръстното шосе, както и на други централни булеварди и улици около НДК, а и изграждане на новия път за Терминал 2 на Летище София.

На 11 и 12 януари 2018 година в София ще има заседание на Колежа на комисарите, в българската столица ще се съберат всички европейски комисари, начело с президента на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.

За тях ще бъде организиран и тържествен концерт. Планира се още България да отбележи началото на първото си ротационно Председателство на ЕС в нощта срещу 1 януари 2018 година, като събитието ще съвпадне с традиционния новогодишен концерт на площад „Ал. Батенберг“ в София.

Традиционно откриването в Брюксел ще се проведе зала „Бозар“, на 1 февруари 2018 година. Събитията за закриване на Председателството се планира да бъдат проведени през юни 2018 година.

Канал 3

http://kanal3.bg/news/bulgaria/politics/53099-RAZKRITIE%2521-Doklad-za-Balgarskoto-predsedatelstvo-na-ES-pokazva-fatalno-zabavyane-na-podgotovkata

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024