Икономика

СУПЕРСКАНДАЛ! На този етап няма как България да откупи енергото си от ЧЕЗ, обяви Петкова!… А как Албания успя?! И защо Румъния го иска?

СУПЕРСКАНДАЛ! На този етап няма как България да откупи енергото си от ЧЕЗ, обяви Петкова!… А как Албания успя?! И защо Румъния го иска?

ПЕТКОВА8686afa49b14705bb270df453e72335b

„На този етап България няма как участва в процедура по откупуване на акциите на ЧЕЗ“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от „Фокус“ във връзка с възможността страната ни да си върне контрола над електроразпределителното дружество.

„Когато говорим за продажбата на ЧЕЗ трябва да са ясни няколко основни неща. ЧЕЗ е частно дружество“, каза Петкова.

По думите й това, че чешката държава е решила да продаде своя дял на ЧЕЗ в България е решение на собственика. Петкова обърна внимание, че процедурата е по реда на чешкото законодателство и страната ни не би могла да въздейства. Министър Петкова обясни, че когато се говори за това държавата да откупи ЧЕЗ трябва да е ясно, че това представлява един сериозен ресурс.

Нека припомним, че през 2014 г. Албания окончателно си възстанови електроразпределителното дружество в страната, което беше приватизирано преди години от ЧЕЗ. Днес Тирана вече притежава 100 от акциите на дружеството.. През януари 2013 година държавният енергиен регулатор в Тирана отне лиценза на ЧЕЗ поради „липсата на инвестиции в енергийната система и невъзможността да гарантира снабдяването с ток“. След това решение ЧЕЗ заведе дело в Международния арбитражен съд. Впоследствие бе постигнато извънсъдебно споразумение с ЧЕЗ и така бе прекратена процедурата в Международния арбитраж. Властите в Тирана се съгласиха да заплатят 95 млн. евро обезщетение на ЧЕЗ и по този начин си възстановиха на сто процента собствеността на дружеството. Изплащането ще стане на няколко вноски до 2018 година.

И ОЩЕ ЕДНА ПОДРОБНОСТ:

Румънската електроснабдителна и електроразпределителна компания Electrica има интерес да придобие ЧЕЗ България. Това е заявил румънският енергиен министър Тома Петку, цитиран от DCNews.ro и местното издание Business Review.

По думите на министър Петку Electrica вече е подала оферта за придобиването на българския бизнес на чешката енергийна група.

„Не трябва да забравяме и нещо друго и то е свързано с това, което предстои, да се извърши в електроенергийния сектор в България, а именно пълната либерализация на енергийния пазар. Да не забравяме това, че трите електроразпределителни дружества няма да имат монопол“, каза Петкова.

По думите й всяко едно от тях ще трябва да се бори и конкурира с всички останали доставчици. Тя поясни, че след либерализацията те ще получават такса пренос и такса достъп, но всичко останало по отношение на търговията с електрическата енергия ще бъде на пазарен принцип.

Петкова коментира и поръчката за интерконектора Гърция – България трябва да стартира съвсем скоро, а строителството му трябва да започне до края на първото тримесечие на 2018 г.

„За да стане факт диверсификацията на източниците за доставка на природен газ, България трябва да разполага с необходимата инфраструктура. Поради тази причина ние неколкократно и в рамките на нашия предишен управленски мандат, сме дефинирали своите приоритети и те са свързани с това България да изгради необходимата инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ от различни източници. Безспорен приоритет е изграждането на тази необходима инфраструктура и изграждането на интерконектора Гърция – България“, каза министър Петкова.

Тя посочи, че този проект е напреднал в последните две години, а към днешна дата сме на етап, в който се подготвя документацията за провеждането на обществената поръчка.

Кросс

http://www.cross.bg/bulgariya-petkova-infrastryktyra-1542924.html#.WRmYI7hETao

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024