ОБЩЕСТВО

Янка Такева: Не може родителите да слагат „бръмбарчета“ в дрехите на децата, за да се подслушва образователния персонал!

Янка Такева: Не може родителите да слагат „бръмбарчета“ в дрехите на децата, за да се подслушва образователния персонал!

янка

Синдикатът на българските учители ще напусне демонстративно работните си места за 40 дни, ако родителите продължат да слагат „бръмбарчета“ на децата си. Днес никой не може да си позволи да слага каквито и да е „бръмбарчета“ в якичките, в джобчетата или някъде закачени върху дрешките на децата, за да се подслушва българският персонал в образователните институции. Това каза председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Тя участва в 20-ата церемония за връчване за наградите в Националния учителски конкурс „Учител на годината“, предаде БТА.

Такева заяви, че ако това продължи, Синдикатът на българските учители, ще напусне демонстративно работните си места за 40 дни. „Ще повторим стачката от 2007 г., защото тогава не ни упрекваха, че не сме в класните стаи и че децата не учат, тогава ни упрекваха, че няма кой да им гледа децата“, заяви Такева. В словото си лидерът на СБУ поиска да се подписва договор между ръководствата на училищата и родителите, за да изпълняват те ангажиментите си, когато децата са в училище и в детската градина. Имаме нужда българският учител да се разтовари от ненужната бумащина в училище, която го превърна в администратор, заяви Такева. Тя се обърна към учители в залата, че трябва да имат самочувствие, защото „имаме изключително добро средно образование и най-развитата образователна предучилищна система, но трябва да се поиска от новото ръководство на МОН да се квалифицират учителите, преподаващи в девети клас за това как да работят по тестовете за международното изследване PISA“.

На церемонията Янка Такева поиска също „да излезе от анонимност всеки, който оценява българските учебници“. Тя попита риторично кой носи отговорност, когато има недоволство от това как се списват учебниците. „13,8 процента е неграмотността сред младите хора в училищна възраст“, каза лидерът на СБУ и посочи, че за това „не е виновен българският учител“. Янка Такева заяви категорично, че за този негативен факт „са виновни тези, които не създадоха механизъм за влизането на тези деца в училище и за отговорността, по Конституцията на България, родителите да си изпращат децата на училище“. Пред журналисти Янка Такева каза, че е против виденаблюдението в класните стаи и в занималните, но да го има на матурите, както в коридорите и в дворовете на училищата. По думите й на матурите в чужбина в класните стаи няма видеонаблюдение. Такева призова учениците да имат достойнството да покажат знанията си, а не да се възползват от преписване на изпитите.

„Можем да стигнем и по-далече – ако два пъти един ученик е хванат да преписва, не трябва да има право да се явява на матура и да ходи на друго място да си валидира знанията“, коментира Такева. Министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че и сега има виденаблюдение в класни стаи в училищата, но отбеляза, че въпросът е дали то да е постоянно включено в интернет и дали има възможност да се наблюдава от родителите. По думите му не трябва да има антагонизъм между родители и учители, за да се намерят най-добрите решения за децата и учениците.

Български журнал

Янка Такева: Не може родителите да слагат „бръмбарчета“ в дрехите на децата!

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024