Европа

Die Welt: Мнозинството германци отказват подкрепа на източноевропейците в „случай на нападение от Русия“!

Die Welt: Мнозинството германци отказват подкрепа на източноевропейците в „случай на нападение от Русия“!

МЕРКЕЛlead_960

Мнозинството германци се отказаха да подкрепят източноевропейските съюзници на НАТО, „в случай на нападение от Русия“, пише Die Welt, като се позовава на данни от проучване на общественото мнение в страната. Въпреки това, германското правителство е готово да поеме в „критична ситуация“ главната роля по защита на Европа при „руска инвазия“, пишат от изданието, цитирани в Ино.TV в четвъртък (25 май).

53% от германците изразиха нежелание да окажат военна помощ на Естония, Полша и Литва, в случай на нападение от Русия, съобщава журналистът на Die Welt Кристоф Шилц, като цитира данни на вашингтонско проучване на център Pew. Така Германия става страната с най-ниска поддръжка на т. нар. „пета статия“на НАТО.В страни като Холандия, Полша, Канада и САЩ резултатите са съответно 23%, 26% и 31%, сочи проучването. Във Франция и Великобритания против подкрепа на източноевропейските страни от НАТО са 43%, в Испания – 46%. Най-много негативни отговори са дали жените в Германия – цели 62%.

Правителството на Германия от своя страна защитава противоположната позиция и, в случай на нападение от Русия, страната е готова да изиграе главната роля в защитата на съюзниците от Северноатлантическия алианс, пише Шилц, като допълва, че под командването на Берлин в Литва има 450 войници и множество танкове от батальоните на НАТО, чиято цел е да „сплашват Русия и да пазят страната“.

По данни на автора поддръжката на НАТО у германците за последната година е нараснала до 67%. В Полша и Холандия алианса подкрепят 79% от населението, а в САЩ – 62%. Най-ниска е подкрепата от Испания – едва 45%. Също така сред европейците отслабва увереността относно това, че САЩ ще окажат подкрепа в „критична ситуация“. В помощта на Вашингтон вярват 70% от испанците, 65% от германците, 60% от французите и 57% от поляците, заключва авторът на Die Welt.

Руски дневник

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024