СВЯТ

Пълзящ държавен преврат във Венецуела! Страната е на прага на гражданска война, щурм на парламента, атака с хеликоптер, танкове по улиците! (ОБЗОР)

Пълзящ държавен преврат във Венецуела! Страната е на прага на гражданска война, щурм на парламента, атака с хеликоптер, танкове по улиците! (ОБЗОР)

code Copy and paste this code on your site.
1498625367-e7
Върховният съд във Венецуела беше нападнат от хеликоптер. Държавният глава на южноамериканската страна Николас Мадуро описа атаката като „терористична“, съобщи Би Би Си. Президентът от месеци се сблъсква с масови протести на фона на политическата и икономическа криза.
Върховният съд често е обвиняван от опозицията, че взима решения, които подкрепят Мадуро и го държат на власт. Полицейският хеликоптер е кръжал над Каракас, след което са се чули изстрели. Полицейски служител е пилотирал машината. Той обяви, че осъжда „престъпното правителство“.ВИЖ ВИДЕОТО:
Полицаят, атакувал съда, е Оскар Перес. Той направи обръщение, използвайки социалната мрежа Инстаграм. Униформеният обяви, че действа срещу „тиранията“ в страната. Перес съобщи още, че неговите хора не принадлежат към нито една партия или движение и се стремят „да възстановят баланса в страната” , те са против криминалното правителство. Перес поиска оставката на президента Николас Мадуро и предсрочни избори.
Той също обяви разгръщането на сухопътни и въздушни сили. Засега не е ясно какъв е броят на бунтовниците. „Ние разгръщаме въздушните и сухопътните сили с една единствена цел – да върнем демократичната власт на народа и да възстановим конституционния ред”, казва Перес. Офицерът отбелязва, че не става дума за отмъщение. „Това е справедливост и разбиране, че са необходими промени. Ние призоваваме всичките венецуелци да ни подкрепят”, каза още лидерът на бунтовниците.
Николас Мадуро заяви, че по сградата на Върховния съд са били хвърлени гранати, а нападението е възможно да е довело и до жертви. Една от гранатите не се е взривила. „Ако Венецуела изпадне в хаос и насилие и Боливарската революция бъде унищожена, ние ще се бием. Никога няма да се предадем и това, което не можеше да бъде постигнато с гласуване, ние ще го постигнем с оръжия, ние ще освободим родната си земя с оръжие“, закани се Мадуро.
Свидетели съобщават, че са чули няколко детонации в центъра на Каракас, където се намират правителствените учреждения. „Рано или късно ние ще хванем хеликоптера и тези зад тази въоръжена терористична атака срещу институциите на страната“, закани се държавният глава.
„Имаше социална активност във Върховния съд. Можеше да има десетки загинали“, продължи той. Лидерите на опозицията отдавна призовават силите за сигурност да спрат да защитават диктатора, както те го наричат. В социалните мрежи представители на опозицията твърдят, че атаките с хеликоптера може предварително да са били подготвени, за да се оправдае репресия или покриване на драма в парламента на страната, където двама депутати обявиха, че са били обсадени от проправителствени банди.
Във венецуелската столица се появиха слухове, че евентуален опит за преврат срещу държавния глава. Президентът за пореден път заяви, че САЩ подкрепят опитите за преврат срещу него и управляващото правителство. Той предупреди Доналд Тръмп, че страната му ще устои на тези опити. По време на офанзивата венецуелският президент говореше на живо по телевизията. Той заяви, че са мобилизирани въоръжените сили, за да защитят мира.

loading...
0

More in СВЯТ

полшаbig_6026

Полша взема над 2 пъти по-евтино по-хубавите самолети Ф 35

юни 17, 2019
borjun

Не мислете, че ограбването на България беше случайно! То беше насърчавано от ЕС

юни 17, 2019
epa07642041 US Secretary of State Mike Pompeo testifies before the Senate Caucus on International Narcotics Control in the Dirksen Senate Office in Washington, DC, USA, 11 June 2019. Pompeo said the State Department has focused much of its anti-narcotics efforts on fentanyl coming in from China.  EPA/JIM LO SCALZO

Помпео: САЩ обмислят и военен отговор срещу Иран

юни 17, 2019
safe_image

В Сърбия започнаха съвместните с Русия и Беларус учения „Славянско братство“

юни 15, 2019
1560554086-1

Направиха КАРТА за уникалността на държавите. Вижте в какво България е най-добра в света

юни 15, 2019
1560503615-640-321051

Русия бие тревога: Всички да се успокоят!

юни 14, 2019