Политика

Борисов: Благодарение на Турция няма бежански натиск по границата ни! Тя е „нашият най-голям европейски съсед“!

Борисов: Благодарение на Турция няма бежански натиск по границата ни! Тя е „нашият най-голям европейски съсед“!

бинали5555216
„В редица европейски държави се проведоха избори, включително в България, а в Турция, имаше референдум. Много пъти се преминаха границите на добрия тон. Надяваме се в по-спокойна обстановка да се върне добрият тон и толерантността“, каза Борисов.
„България е на границата между Европа и Азия. Турция е нашият най-голям европейски съсед. Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае“, каза българският премиер.
„Тук сме, за да защитим нашите граници, нашите инвестиции“, заяви Борисов. Той благодари на Анкара за това, че в момента имаме нисък бежански натиск по границите.
„Нека си спомним за големия натиск по нашите граници от бежанци. Спомням си за безсънните нощи, които сме прекарали в обсъждане на този проблем с турската страна … В момента се радваме на нисък бежански натиск. Това се дължи на споразумението между ЕС и Турция и на това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност в близост до конфликти“, каза  Борисов.
Той се спря и на енергийните проекти и по-конкретно на газопровода „Турски поток“. След неговото построяване ще спре транзита на руски природен газ пред Украйна и България за Турция. Борисов предупреди, че с появата на „Турски поток“ българската газопреносна мрежа ще стане излишна, но страната ни няма да допусне това и за целта се водят преговори с Русия.
„Турция е нашият партньор на южния фланг на НАТО. Понякога това се забравя. Трябва да си дадем сметка как би изглеждал този фланг без нея, защото само на няколкостотин километра се водят сражения. Оптимист съм. Отношенията са много зле, но съм убеден, че ще се придвижим напред, защото икономиката на Европа е много свързана с тази на Турция. Смятам, че така мислят и много мои колеги в Европа“, каза Борисов. /БГНЕС

http://bgnes.com/bylgariia/politika/4516250/

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024