Политика

Борисов към полицаите: Заради „Белене“, КТБ и затова, че ме задължиха да купувам „Грипен“, за вас няма пари за заплати!

Борисов към полицаите: Заради „Белене“, КТБ и затова, че ме задължиха да купувам „Грипен“, за вас няма пари за заплати!

АЦКО768x432

Бойко Борисов обясни защо държавният бюджет не може да си позволи допълнителни средства за увеличаване на заплатите на служителите на МВР. На днешното заседание на ръководството на вътрешното министерство, с участието на главния прокурор Сотир Цацаров и шефове от ДАНС, министър – председателят се оправда и със „стари дългове“ наследени от кабинета на Тройната коалиция и служебното правителство на Огнян Герджиков.

Коментарът му беше по повод намеренията на синдикатите към МВР да излязат на протест с искания за увеличение на заплатите, нови униформи, както и месечното им възнаграждение да се обвърже с увеличението на минималната работна заплата.

Според него, причината да няма по-високи заплати са проваленият проект за АЕЦ „Белене“, фалитът на КТБ и купуването на нови изтребители „Грипен“. „Миналата година, скъпи мои, благодарение на това безумие „Белене“, вместо да ви дам за униформи и заплати, за Москва заминаха 1.3 млрд. живи лева. Ако не бях дошъл аз, да спра безумието на Драго Стойнев, да проуча реактор за „Козлодуй“ за още 10 млрд. лв., с кой щяхте да си говорите? Общо миналата година 2.5 млрд. заминаха за американските централи. Платихме 3.6 млрд. живи пари за КТБ. И службите, и всички други имат вина. Я сметнете как ще изглежда МВР, ако не сме платили тези пари“, каза Бойко Борисов.

Той изрази готовност да повиши заплатите, но го били задължили да плати за сделката изтребителите, която беше заложена в мандата на правителството „Борисов 2“. Без да уточни, че средствата по сделката вероятно ще бъдат разсрочени за няколко години напред, Борисов обясни, трябва да „даде“ пари и за фрегати: „Искам да повиша и вашите заплати, искам на военните да повиша. Само че ме задължиха да купувам „Грипени“-и на последното заседание на МС, 800 млн. лв. за фрегати. Кой по-първо да стачкува? Явно сме призвани само да събираме пари и да се разплащаме за чуждите грехове. По-добре от нас, никой не го прави, защото досега никой не плаща“.

 

Борисов заяви, че не иска да чува оправдания за това, че нямало средства за гориво на автомобилите в МВР. Когато приключил лимитът, той щял да доплати: „Стигнах до извода, че не трябва да има лимит. Разбира се, да не се мине до другата крайност да почнете да крадете бензина и нафтата. Средно 123 км минава на ден един патрул. Колкото пари допълнително изразходите, както направих с ин-витрото, директорите носят отговорност за маршрутите, ще ви го платя отгоре. Думата нямаме пари за бензин или нафта, не искам да я чувам. Най-голямата сметка, която направих са още 4-5 млн. лв. на година.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Borisov-pred-politsaite–Zadalzhiha-me-da-kupuvam–Gripen–zatova-za-vas-nyama-pari-za-zaplati/130833/2/48

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024