Политика

ГЕРБ изпада в изолация за мажоритарния вот и не събира мнозинство! ДПС оттегли подкрепата си и ще гласува против!

ГЕРБ изпада в изолация за мажоритарния вот и не събира мнозинство! ДПС оттегли подкрепата си и ще гласува против!

jordan

„След драматично заседание на парламентарната група, много по-тежко от това на правната комисия, партията реши да не подкрепи в пленарната зала законопроекта на управляващите“, обяви в предаването „Референдум“ по БНТ депутатът Хамид Хамид.

Решението на депутатите от групата представлява обрат, след като по-рано вчера представителите на ДПС в правната комисия Хамид Хамид и Йордан Цонев гласуваха „за“ законопроекта. С оттеглянето на подкрепа на ДПС, на практика ГЕРБ изпада в изолация и не събира необходимото мнозинство, за да прокара законопроекта. Коалиционният партньор на партията на Борисов – Патриотите вече завехя, че са твърдо против. Срещу мажоритарния вот в този му вид се обяви и БСП.

Хамид уточни, че гласоподавателите на ДПС не са гласували на референдума, организиран от „Шоуто на Слави“ и че тази тема за тях не е важна.

Според Хамид дори и новият френски президент Еманюел Макрон се е обявил за отмяна на местната мажоритарна система и за въвеждането на пропорционален вот.
Хамид беше гласът, който съобщи подкрепата на ДПС за мажоритарния вот на заседанието на правната комисия няколко часа по-рано.

„В групата на ДПС започнаха да надделяват гласовете „за“ мажоритарната система. Бях си обещал да убедя колегите да го подкрепят и май съм на път да го сторя. Харесва ми идеята да няма уседналост, както и гласовете в чужбина да отидат в съответните райони“, обясни той.

Хамид тогава каза и че трябва промяна в партийната система, която да не е козметична, а да даде нов тласък на партийната система.

Йордан Цонев също заяви, че ДПС няма да подкрепи в пленарна зала мажоритарния вот.

Взето е решение да бъде оттеглена подкрепата на ДПС за мажоритарния вот, съобщи пред бТВ депутатът Четин Казак.

„Господин Хамид беше предупредил, че лично той е „за“ мажоритарния избор и, че ще се опита да убеди и парламентарната група. Снощи имаше дълго заседание, на което надделя мнението, че тази изборна система, дори да е добра за ДПС, не е подходяща за България. Затова оттегляме подкрепата за законопроекта на ГЕРБ за мажоритарен избор“, заяви Казак.

С действията си по тази тема ДПС се върна отново в позицията си на незаобиколим фактор в парламента. От гласовете на Движението зависи и ще зависи в голяма степен приемането на важни законопроекти в 44-ото Народно събрание.

Източник: Епицентър.бг

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024