Политика

Ексклузивно! Румен Радев излезе с позиция за посочената от Плевнелиев в СЕМ Бетина Жотева! Ето към какво я призовава!

Ексклузивно! Румен Радев излезе с позиция за посочената от Плевнелиев в СЕМ Бетина Жотева! Ето към какво я призовава!

rumen-radev-4

И президентът Румен Радев се произнесе по казуса с Бетина Жотева, която е член на СЕМ от президентската квота. Жотева заема поста си в регулаторния орган през 2015 г., посочена от президента Росен Плевнелиев.
Радев даде пресконференция за българските медии в Атина, където е на официална визита. В отговор на въпрос за публикувания в медиите запис с резки изказвания на Бетина Жотева към журналистката Кадринка Къдринова, той заяви: „Има наистина логичен ход, който да защити авторитета на институцията и личното достойнство на госпожа Жотева. Оттук нататък е въпрос на неин личен морален избор!“

„Г-жа Жотева има достатъчно и експертиза, и подготовка да прецени сама. Това е въпрос на личен избор“, коментира президентът Радев. На въпрос дали, ако не последва самостоятелна преценка, той ще й поиска оставката, Радев отговори: „Нека видим първо това, което тя ще реши!“

Преди ден се разбра, че чисто юридически няма възможност. Жотева да бъде отстранена от поста си. Мандатът й е 6-годишен.

„Ясно е, че Бетина Жотева не може да бъде отзована с нов президентски указ. Тя има 6-годишен мандат, който започна да тече през май 2016 г. СЕМ също не може да прекрати предсрочно мандата й. В чл. 30 на ЗРТ има няколко основания за предсрочно прекратяване на мандат, от които интересно е едно – при несъвместимост с изискванията за членство в СЕМ. Тези изисквания са формулирани в чл. 26, но Бетина Жотева не попада там“, обясни колегата й в СЕМ Иво Атанасов.

ОТ ФОРУМИТЕ:

Това момиче е недорасло за поста и за властт си в която е облечено !Тя не си дава сметка , какво доверие на нея е гласувано ,като член на СЕМ!Тя няма ясна представа ,какво се иска от нея и отдавна е станала нарцис и извор на сплетни и нтриги!Тя няколко пъти се опита да надскочи себе си и сътвори само недоразумения и гафове !Тя трябва да си ходи от СЕМ !Не искам да припомням стари груби грешки още като беше в М то на външните работи !

Епицентър

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024