655-402-supermarket

С лъжливи доходи, лъжлива работа, лъжливо управление и лъжлив живот купуваш лъжливи стоки – целият ни живот е една огромна лъжа!

Разлика в съдържанието и вкуса са установени при проверки на идентични продукти, продавани на Запад и у нас. Става въпрос за безалкохолни напитки, детски храни и сирене. Поне засега тези стоки са били обект на проверка.

Това стана ясно от думите на земеделският министър Румен Порожанов в негово интервю за „Дарик„.

И България в борбата срещу храна второ качество

Кой ни пробутва некачествена, но скъпа храна

Западните вериги продават на източноевропейците по-лоши храни

Експерти от министерството към момента продължават сравнителния анализ на различни продукти, които се продават на Запад и у нас. Това са шоколадови изделия, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Те са закупени от магазини на 3 големи вериги в Австрия и Германия.

Резултатите от официалната проверка трябва да бъдат оповестени в края на този месец. На тяхна основа България и други европейски страни могат да сезират ЕК за разлика в качеството на продуктите, които се продават на Запад и у нас.

Към момента са извършени сравнителният анализ на информацията върху етикетите на продуктите, както и такъв на техния мирис и вкус.

Появи се разлика. Значителна е при безалкохолните напитки, при които захарта у нас е заменена с иноглюкоза.

При някои от детските храни също имаме променени параметри в съдържанието“, заяви Порожанов.

Отклонение във вкуса е открито при някои сирена, оповести още земеделският министър.

Вкусът на мляко в западния продукт е по-силно изразен, отколкото при българския„,  заяви той.

Основните разлики обаче ще станат ясни след физикохимичния анализ, при който могат да станат ясни евентуални несъответствия между написаното на етикета и фактическото съдържание, уточни Порожанов.

При Чехия и Словакия, където тези проверки са приключили, има отчетени разлики между съдържанието, допълни земеделският министър.