768x432

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искания за снемане имунитета на народните представители Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов

Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12.12.2014 г. за изнудване.

Според разследването от есента на 2012 година до край на 2015 година във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Веселин Марешки е заплашвал 7 собственици на аптеки – заплахите са за увреждане на имущество и „други противозаконни действия с тежки последици за тях“.

Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност.

Според разследването в някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти.

В мотивацията на прокуратурата се посочва, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал и собствениците на аптеки ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си. Като въздействие Весилен Марешки използвал твърдения за административен натиск – тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики.

Нюз БГ

https://news.bg/crime/sotir-tsatsarov-iska-imuniteta-na-mareshki.html