655-402-mishel-kartyr

В дело проследено по целия свят американката Мишел Картър беше осъдена на 20-години затвор за убийството на приятеля й Конрад Рой. Уникалното на случая е, че Картър не е осъдена заради физическо убийство, а заради обажданията и смс-ите, с които подтикнала момчето сам да отнеме живота си.

На 12 юли 2014г. Рой умира след като се надишва с отровни газове, затворен в купето на джипа си.

Изкуствен интелект намалява самоубийствата във Facebook

Картър многократно е приканвала гаджето си да отнеме живота си в седмиците преди това. Нещо повече – 17-годишното тогава момиче казало на Рой „Връщай се вътре“, когато той за малко се разколебал и решил да излезе от колата.

Това не бил първият опит за самоубийство на момчето, което в предишни случаи се обаждало на други свои близки, които го разубеждавали.

DCc84eaUMAM-ZaP

Съдията по делото в щата Масачузетц Лоранс Мониц е отчел, че Мишел Картър е била пределно наясно какво се случва с приятеля й във фаталния ден. Тя не е информирала нито властите, нито близките му за инцидента.

В следващите дни е разказала на свои приятели, че е посъветвала Рой да се върне в колата.

„Тя е инструктирала Рой да се върне в камиона, знаейки всички чувства, които й е споделял, неговите несигурности, страхове и тревоги“, посочва съдията и допълва, че момичето е било напълно наясно, че ще причини смъртта на приятеля си.

Тезата на обвинителите по делото беше, че чрез многократни текстови съобщения и телефонни обаждания Мишел Картър е принудила Конрад Рой да сложи край на живота си.

В последните седмици от живота му тя многократно е разсейвала колебанията на момчето дали да се самоубие, а в крайна сметка го е и инструктирала как да го извърши.

Тезата на защитата беше, че момчето е страдало от депресия, правило е предишни опити и е щяло рано или късно да посегне на живота си.

Това обаче не е от значение за съда, заяви Мониц при прочитането на присъдата.

Според прокуратурата,

Картър е останала на телефона, когато той се е върнал в купето и е чула последните му мигове.

Психиатър, назначен от съда, е изтъкнал, че момичето е било на антидепресанти и вероятно е било със замъглено съзнание.

Осъждането на Картър е важен прецедент. В много американски щати и други държави съществуват нормативни актове, наказващи помощта и подтикването към самоубийство.

В този случай обаче, текстовите съобщения и обажданията по същество са третирани като оръжие от съда.

Според прокуратурата Мишел Картър е подтикнала приятеля си да отнеме живота си поради желанието да бъде в центъра на внимание като негов близък.