Личности

Напусна ни Хелмут Кол, един от най-великите политически лидери през втората половина на XX век, силен критик на Меркел!

Напусна ни Хелмут Кол, един от най-великите политически лидери през втората половина на XX век, силен критик на Меркел!

timthumb.php

Бившият германски канцлер Хелмут Кол е починал, предаде „Ройтерс“, като се позова на в.“Билд“.

87-годишният легендарен политик беше начело на ФРГ при обединението й с Германската демократична република и имаше водеща роля за появата на еврото в сегашния му вид, припомня бТВ.

Харизматичен, но и често излизащ извън рамките на официалния тон, той е най-дълго управлявалият германски канцлер – от 1982 г. до 1998 г., а освен това беше начело на християндемократите от 1973 г.

„Най-великият политически лидер през втората половина на XX век“ – така го определиха американските президенти Джордж Буш-старши и Бил Клинтън.

Заедно с тогавашния френски държавен глава Франсоа Митеран, Хелмут Кол направи много за постигането на Договора от Маастрихт, „родил“ съвременния Европейски съюз.

„Смъртта на Хелмут ме наранява дълбоко. Менторът ми, приятелят ми, същината на Европа… той ще ни липсва много“, написа в „Инстаграм“ председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Кол е един от най-отявлените критици на днешния канцлер Ангела Меркел, въпреки че са от една партия.

Ангела Меркел не ставаше за нищо. Тя хал хабер си нямаше от политика. Наред с това не можеше да си служи с нож и вилица. На официални вечери се луташе и безобразничеше, налагаше се многократно да ѝ правя  забележки.

Жестоката критика към Меркел, която днес е известна като „желязната лейди“ идва не от друг, а от нейния благодетел Хелмут Кол.

В края на 2014 г. на германския книжен пазар излиза “Заветът – тайните протоколи на Кол”. Журналистът Хериберт Шван в съавторство с Тилман Йенс предлага едно прелюбопитно четиво, което в никакъв случай няма да се хареса на Хелмут Кол.
Шван е водил над 600 часа разговори с ексканцлера през периода 12 март 2001 г. – 27 октомври 2002 г., които е записвал на диктофон. Той е бил помолен от Кол да участва в написването на биографичната му книга. Тя излиза от печат, но впоследствие двамата се скарват. Защо, историята мълчи.

Сега Шван публикува скандални излияния на Кол, които е премълчал в биографичната книга. Сп. “Шпигел” публикува в аванс акценти от “Заветът – тайните протоколи на Кол”.

За германската общественост не е тайна защо ексканцлерът разчиства сметки с Ангела Меркел. Нейният пръв наставник в политиката е Лотар де Мезиер, първият и последен демократично избран премиер на ГДР. Той управлява в Източен Берлин от 12 април до 2 октомври 1990 г., на идния ден Германия е обединена. Същата година Кол печели общите избори и трябва да състави кабинет. Той иска от Де Мезиер да му предложи за министър политически неопетнена млада жена от ГДР, която да е член на Християндемократическия съюз.  За Де Мезиер това е Меркел, заместник-правителствен говорител при неговото управление.

Така тя става първо министър на семейството и младежта (1991 – 1994 г.), впоследствие на околната среда (1994 – 1998 г.).

Кол губи изборите през 1998 г., идната година на бял свят излизат и черните каси за финансиране на неговия ХДС. Меркел вече е генералан секретар. На 22 декември 1999 г. “Франкфуртер алгемайне цайтунг” публикува нейна остра статия. “Партията ни трябва да се научи да проходи и в бъдеще да приеме борбата с политическия си противник (социалдемократите – бел. ред.) и без нейния стар биткаджия, както сам често и с удоволствие се нарича Хелмут Кол.”

След публикацията конгрес отне на Кол титлата почетен председател на неговия ХДС. Това той никога няма да прости на Меркел и ненавистта му към нея е обяснима.

Епицентър, БНР, Дарик

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023