Политика

НОВ заем от 200 000 000 ЕВРО!…Румен Гечев към ГЕРБ: Уведомихте ли българите, че ще теглите почти половин милиард за мигрантите?

НОВ заем от 200 000 000 ЕВРО!…Румен Гечев към ГЕРБ: Уведомихте ли българите, че ще теглите почти половин милиард за мигрантите?

НС768x432

Заем от 200 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа за периода 2014-2020 г. одобри парламентът. Депутатите ратифицираха рамковото споразумение за него, което е свързано с националното съфинансиране по оперативните програми, изпълнявани със средствата от ЕС.

Гратисният период е пет години, парите ще се усвояват на траншове, а средствата ще бъдат предвидени в бюджета за съответната година.

БСП категорично се противопостави на тегленето на нов заем. Румен Гечев обърна внимание, че от едно от приложенията става ясно, че част от сумата ще отиде за мигранти.

Пред бюджетна комисия зам.-финансовият министър Кирил Ананиев отчете 12,700 млрд. лв. фискален резерв към края на месеца, откъде накъде ще теглим заем, поиска обяснение от управляващите социалистът. Гечев припомни, че НС е гласувало вече 16 млрд. лв. заем и сега се иска одобрението на депутатите за още 200 млн. евро. Вкарвате следващите поколения в нови дългове, предупреди Гечев.

„Правителството направи опит да подведе българския парламент. За какво са половин милиард лева, които теглят като заем и се прехвърля плащането им  върху бъдещите поколения? Уведомихте ли българския народ, че ще теглите такъв заем, с такава цел?“

Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България“  Румен Гечев към управляващите след ратифицирането на  рамково споразумение  между Банката за развитие на Съвета на Европа и Република България за заем от почти половин милиард лв.

Той обясни, че БСП е гласувала против този заем, поискан от правителството, по две основни причини. На първо място – проф. Гечев посочи, че става въпрос за финансиране на мигранти, разселвани в България, нещо което правителството крие в своите мотиви. На второ място той посочи, че в мотивите, представени от кабинета „Борисов 3“ няма финансови разчети, няма оценка как ще се отрази този заем на българската финансова система и как ще бъдат направени плащанията. Проф. Румен Гечев подчерта, че не е ясно защо при фискален резерв от 13 млрд. лв., българското правителство тегли нов заем от близо половин милиард лева.

 

Той подчерта, че главницата няма да се обслужва 5 години, това правителство ще похарчи пратите, а след 5 години следващите правителства и българският народ да плащат.

 

„Или е вярно, че сме в добро финансово състояние, което прави безсмислено тегленето на този заем, или както ние твърдим, финансовото състояние далеч не е такова, каквото го обясняват управляващите и това е един финансов балон, а правителството не разполага с никакви свободни средства, поради което се налага то да моли съвета на ЕС през неговата банка за заем“, обясни той.

Проф. Гечев бе категоричен, че най-неприемливото е, че  управляващите ни вкарват в схема, в която, взимайки този заем, българското правителство няма как да откаже след това разселването на мигранти.

 

„Съветът на ЕС  дава тези пари при ясно разписано  условие, че след разходването на средства за образование и наука, на второ място са разходи за финансиране на разселването на мигранти в България. „Нито по финансови причини, нито по политически ние можем да се съгласим да поемем такива финансови и политически ангажименти, които могат да имат трайни и негативни дългосрочни последици“, заключи проф. Румен Гечев.

БТА, Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024