Политика

Поетесата Маргарита Петкова насмете активист от БХК заради гейовете и поста на Десислава Радева!

Поетесата Маргарита Петкова насмете активист от БХК заради гейовете и поста на Десислава Радева!

ПОПОВА1497350002-1
Госпожа Радева не е обидила никой със своя пост. Няма нищо лошо да се говори за СПИН, защото един от масовите начини за разпространението му е еднополовият секс. Това каза в ефира на „България он еър” поетесата Маргарита Петкова, коментирайки поста на президентшата Десислава Радева, обидил гей общността в България.
На свой ред Радослав Стоянов от Българския хелзински комитет изрази силното си възмущение от постъпката на госпожа Радева. Той изрази мнение, че проблемите на засегната страна имат по-специален характер от трудностите, с които се сблъсква останалата част от обществото. По думите му, постът „отрича индивидуалното естество на проблемите” с които се сблъскват българските гейове, лесбийки и трансджендъри.
„Те са различни, и това е важното, да се разбере различното им естество, защото когато знаеш какво създава един проблем, можеш да го разрешиш. Не можеш да кажеш, че всички проблеми са еднакви”, каза той.
Петкова на свой ред му отвърна остро, критикувайки информираността на гейовете относно предпазните средства. „Това, че една общност не ползва предпазни средства, не е проблем на държавата, а на самата общност. Нали имат организации, нека им обясняват, че няма опасност да забременеят, но има други неща. Всичко това е изкривено. Актът срещу изказването на президентшата е политически. Тя казва, че познава такива хора”, обясни Петкова. По думите й, президентшата не обижда никой със своя пост.
„Има една общност, засегната с безумното изказване, защото те живеели 18 години заедно и нямали право на онаследяване. И другото е, ако влезе някой в болница от хомосексуална двойка, там не приемали неговия интимен партньори, като лице за което може да се дава сведения за неговата смърт. Аз съм давала имената и телефона на приятелка и никой в болницата не ми го е отказвал”, каза поетесата.
Петкова също призова да не се спекулира, че няма първа дама. По думите й Радева е президентша по силата на закона на България. Тя също припомни как Юлияна Плевнелиева е пускала статуси в социалните режи.
„Тогава всички и ръкопляскаха, че не стоеше да мъжа си”, добави тя. В отговор Стоянов от БКХ отново подхвана латерната, че гейовете в страната ни се сблъскат с проблеми, преди които не са изправени хетеросексулните, като тормоз заради различните им разбирания за полов живот. Той категорично настоя, че контролът на СПИН сред гей общността трябва да е приоритет на държавата и тези дейности трябва да се финансират именно от нея.
В резултат Петкова изригна и каза: „Децата, които чакат лечение в чужбина също имат нужда от държавни грижи”. По думите й госпожа Радева е умна и красива жена и може да се справи си подобни писма, визирайки протестното писмо внесено срещу поста й в деловодството на президентството. Тя отново заяви, че нападките срещи нея, съпругата на президента, който има подкрепата на две трети от българите, са политически.
Поетесата също подчерта, че тя пък е била обидена от БХК от 2016 година, когато организацията е номинирала един убиец за човек на годината. „Тогава някой извини ли ми се, а на родителите на убитото момче извиниха ли се”, попита тя.

https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/poetesata-margarita-petkova-nasmete-aktivist-ot-bkhk-zaradi-geyovete-i-posta-na-desislava-radeva_news520939.html

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024