Washington DC, United States landmark. National Capitol building with US flag.

Републиканците в Камарата на представителите на САЩ блокираха законопроект за налагане на нови икономически санкции срещу Русия и Иран заради процедурна пречка, която според конгресмените е създадена от Сената, съобщава АП.

„Проблемът е, че Сенатът оплеска нещата„, каза лидерът на мнозинството Кевин Маккарти пред журналисти.

Проблемът е свързан с конституционно изискване – законодателни мерки, които трябва да излизат от Камарата на представителите. Законопроектът беше изготвен в Сената, където беше прокаран от 98 срещу двама сенатори, а след това беше изпратен за приемане в долната камара.

В Сената на САЩ се разбраха за нови санкции срещу Русия

В Сената на САЩ се разбраха за нови санкции срещу Русия. Разбраха се сенатори от иначе съперничещите си Републиканска и Демократическа партия

Маккарти поясни, че Сенатът може да промени законопроекта или долната камара може да изготви свое законодателство за налагане на санкции. Но той не разкри подробности как ще продължи да се процедира.

Санкциите имат за цел да накажат Русия за намесата й на президентските избори в САЩ и за агресивните действия в Украйна и Сирия.

Демократите обвиняват републиканците в долната камара, че се опитват да покрият президента Доналд Тръмп, който има твърде благосклонна позиция към Русия и руския лидер Владимир Путин.

Нюз бг

https://news.bg/world/republikantsite-v-dolnata-kamara-na-sasht-blokiraha-novi-sanktsii-sreshtu-rusiya-i-iran.html