epa05973498 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov arrives for the 127th Session of the Committee of Ministers of the Council of Europe in Nicosia, Cyprus 19 May 2017. Cyprus holds the Chairmanship of the Council of Europe from  November 2016 - May 2017.  EPA/KATIA CHRISTODOULOU

САЩ и много страни от ЕС са обсебени от задачата да „развиват Балканите“. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Вече се изказахме за влизането на Черна гора в НАТО. Западните ни колеги, преди всичко САЩ и водещите страни в ЕС, са неудържими в задачата си да „усвоят Балканите“, заяви Лавров. ЕС има планове по този повод. Ако преговорния процес включваше Сърбия, в това число Косово, Македония, Черна гора ние нямаме нищо срещу това тези страни да станат част от европейската икономическа интеграция – нямаме и не можем да имаме“, заяви министърът.

Това е естествено, географията предполага единен икономически механизъм, пазар, икономическо пространство. Ние се надяваме, че някога това икономическо пространство ще се сравнява и с останалата част на евразийския континент“.

Приемането на Черна гора в НАТО е ясен геополитически проект, наложен на страната от русофобско настроение, заяви Лавров.

По думите на министъра, ситуацията на Украйна стана повод за консолидация на НАТО, за да се говори отново за „руска заплаха и безпрецедентно за увеличаване на военно-техническото присъствие на алианса в близост до руските граници“.

Русия заплаши Черна гора с ответни мерки

 Русия заплаши Черна гора с ответни мерки

За реализиране на тези планове е нужно създаване на образа на врага, затова е замразен съвета Русия-НАТО, никакъв диалог нямаше, имаше искания, ултиматуми и гласуване на обвинения, припомни той. В рамките на тази кампания към всички страни на Балканския полуостров дойдоха настойчиви обръщения, искания да се присъединят към антируската кампания“.

„Няколко страни – Сърбия, Македония, – се отказаха да го направят и лидерите на НАТО им се „обидиха„, заяви външният министър на Русия. В Черна гора тези искания попаднаха на благодатна почва и в това число и се свързаха с тези, от които черногорското ръководство получи обещание да забрави няколко проблеми със закона в контекста на влизане в алианса“, заяви Лавров.

„Това е чиста проба геополитически проект, който не укрепва сигурността на НАТО. Той води към допълнителни разходи на страните от Алианса, защото трябва да бъдат усвоени във военно-технически план и територията на Черна гора“, каза руският дипломат номер 1.

Черна гора официално е 29-ият член на НАТО

Черна гора официално е 29-ият член на НАТО

Сигурността на Черна гора няма да се повиши нито на йота, защото Черна гора никой не е заплашвал и няма да заплашва, каза Лавров.

По думите на Лавров, русофобските истерични гласове, които се чуват в Подгорица, предизвикват само съжаление или усмивка.

„В обмен на лоялност на Черна гора към антируските санкции й налагат и членство в НАТО“, заяви министърът. Тази тенденция отново ни връща към политиката на разделителни линии в Европа, подрива многочислените обещания на западните лидери за необходимостта да се обезпечи равна и неделима сигурност. Линията на разделение няма да доведе но нищо добро“, допълни Лавров.

Заедно с това руският външен министър обяви, че Москва е готова за диалог, но да го води на равна основа, на базата на конкретни факти и конкретни съпоставяния с потенциалите и военната активност“.

Нюз Бг

https://news.bg/int-politics/stranite-ot-es-i-ot-sasht-sa-neudarzhimi-za-razvitie-na-balkanite-ironichen-lavrov.html