ОБЩЕСТВО

В траурния ден, когато Бяла и България плачат за Алекс, в мрежата тръгна петиция за отмяна на мораториума върху смъртното наказание!

В траурния ден, когато Бяла и България плачат за Алекс, в мрежата тръгна петиция за отмяна на мораториума върху смъртното наказание!

1499258278-image
Петиция, която призовава за отмяна на мораториума върху смъртното наказание, тръгна в интернет. Инициаторите й не крият възмущението си от възможността, предоставена от българското законодателство, убийците да се отърват безнаказано.
„В името на хуманността, нека бъдем хуманни първо към самите себе си и да се преборим адекватно с растящата престъпност! Не е хуманно да се поощрява безнаказаността към тежки престъпления, отнемащи човешки животи!”, пишат авторите й. Към момента под петицията своите подписи са сложили 120 души.
Публикуваме пълния й текст без редакторска намеса:
„До:
Президента на Република България, Омбудсмана на Република България, Народно събрание Възмутен съм от възможността, която дава българското законодателство в името на толерантността, убийци да се отърват безнаказано! Убийци на деца, на българчета! Да се предават и продават националните интереси на България също така безнаказано!
Ние, долуподписаните, желаем незабавна отмяна на мораториума върху смъртнотонаказание за тежки и особено тежки престъпления, като убийство и предателство и измяна към Родината! Изработване на нов наказателен кодекс предвиждащ сурови наказания за подобни деяния. Толерантността поощрява беззаконията. В името на хуманността, нека бъдем хуманни първо към самите себе си и да се преборим адекватно с растящата престъпност! Не е хуманно да се поощрява безнаказаността към тежки престъпления, отнемащи човешки животи!“
Владислав Вълканов
С ПЕТИЦИЯТА МОЖЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК:
По- рано днес кметът на град Бяла обяви двудневен траур след новината за смъртта на 18-годишния Алекс Ангелов. Преди осем дни той бе нападнат от неколцина роми, а един от тях го удари по главата заради една цигара. Въпреки усилията на лекарите от русенската болница, тази нощ младежът е издъхнал. Алекс бе открит пребит в безсъзнание сутринта на 8 юли сутринта. Вечерта той е бил на дискотека с приятели, които си тръгват малко преди него.
По-късно и той си тръгва, но до спирка в центъра на града, го застига го компания от роми. Те му искат цигара, той им отговаря, че няма. Трима от тумбата скачат да го бият, един го удря по главата и Алекс рухва. В сряда премитото от роми момче излезе от кома и близките се надяваха, че най-лошото се е разминало.
Още от самото начало обаче лекарите предупреждаваха, че състоянието му е изключително тежко и първите 7-8 дни след травмата може да са фатални. От болницата отказаха да коментират конкретната причина за смъртта, тъй като предстои аутопсия.
„При постъпването беше в кома, с тежка черепно-мозъчна травма, имаше анезокория, като дясната зеница беше по-широка от лявата, имаше кървене от слуховия проход, което е белег за фрактура на базата на черепа”, каза д-р Огнян Игнатов, завеждащ неврохирургията в Русе, цитиран от bTV Хората в Бяла скърбят заедно с опечаленото семейство. Те са потресени от смъртта на момчето, причинена от необяснимата агресия.
Настояват за повече мерки и повече полицейско присъствие. Миналата седмица имаше протести мирни протести, днес градът е притихнал. Знамената са смъкнати наполовина, всички културни и обществени прояви до края на седмицата са отменени. Очаква се прокуратурата да преквалифицира обвинението на 32-годишния нападател Валентин Маринов от причиняване на средна телесна повреда в непредумишлено убийство.

https://www.blitz.bg/obshtestvo/v-traurniya-den-kogato-byala-i-blgariya-plachat-za-aleks-v-mrezhata-trgna-petitsiya-za-otmyana-na-smrtnoto-nakazanie_news529652.html

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024