Бедствия

ИЗВЪНРЕДНО! Самоков под вода (ВИДЕО)! Наводнени сгради и улици в Северна България, над 160 сигнала за произшествия! ОБЗОР

ИЗВЪНРЕДНО! Самоков под вода (ВИДЕО)! Наводнени сгради и улици в Северна България, над 160 сигнала за произшествия! ОБЗОР

Reka-Bokludja-prelq

Днес следобед в Самоков беше обявено бедствено положение. Река Боклуджа преля, наводнени са много домове, детски градини и обществени сгради.

„Обстановката е доста тежка. От 4 часа не е спирало да вали. Всички улици са се превърнали в реки от 60-70 см вода. Целият водосбор от планината минава през града, пълнят се къщи и административни сгради“, обясни кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Жителите на Самоков, особено тези, живеещи в района на река Боклуджа, преживяват изключително напрегнати часове! Иначе спокойната и непълноводна река Боклуджа се разбунтува вследствие на свирепите дъждове в последните часове, излезе от коритото си и наводни къщи, гаражи и дворове в съседство. Мътните пролетни води преляха от двете страни на реката по бул. „България”, носейки много цепеници, дънери, гуми и всевъзможни предмети и боклуци. В един момент фрагменти на някои от мостовете над развилнялата се река – асфалтови плочи, бордюри, парапети, поддадоха под напора на природната сила и вода бликна изпод самите тях…

Движението в района бе преустановено и напълно невъзможно. Шофьорите, които не успяха навреме да изтеглят автомобилите си от окото на бурята, гледаха с уплах стихията. Някои от возилата дори започнаха да поддават, но с помощта на съседи бяха укрепени с подръчни материали.
Към момента ситуацията вече започва да се нормализира и река Боклуджа отново се сви в коритото си. Сега е ред на отводнителните помпи, които, както стана ясно, са напълно недостатъчни, за да се помогне на всички нуждаещи се.

Вижте видео от Самоков:

 

 

По-рано днес пътят Плевен – Ловеч бе затворен заради преливащия язовир Николаево. 30 см вода покриха участък от пътя.top

Трасето е непроходимо от 14 ч.

поради наводнен участък в района на Тенекиения хан, съобщиха от общинската администрация в Ловеч.

ВИЖТЕ ГРАДУШКАТА, КОЯТО ПАДНА НА РАЗЛИЧНИ МЕСТА В СТРАНАТА

Препоръчват се следните маршрути за Плевен – през Баховица, Николаево и Ралево, или през град Левски.

В Плевен са наводнени църква, театър и търговски обекти,

съобщи кметът Георг Спартански, който днес обяви частично бедствено положение. Пороят е навлязъл в най-старата църква „Св. Николай“ и в ниски помещения на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“. Поради извършвания на това място ремонт по европейски проект, е вдигната старата настилка на площада пред театъра. При обилния валеж водната маса не е могла да се оттича бързо и е попаднала в ниските части на редица сгради в този район на града.

Поради силния дъжд и наводнените улици е било изключено за близо час електрозахранването на цялата тролейбусна мрежа в Плевен, която обхваща 95% от линиите на градския транспорт. След оттичането на водата движението на тролейбусите вече е възстановено.

Река Чернелка в село Горталово е излязла от част от коритото. Разпоредено е живеещите в застрашения по-нисък квартал на селото да бъдат евакуирани в по-високия.

Над 160 сигнала за произшествия

в резултат на лошите метеорологични условия и интензивни валежи в страната са подадени на националния телефон за спешни повиквания 112. Получените съобщения са предимно за паднали клони и дървета, задръстени шахти на отводнителни канали, повишено ниво на водата по уличната мрежа и наводнени приземни етажи на жилищни и обществени сгради.

Към момента на територията на страната няма бедстващи и пострадали хора.

Пороен дъжд с градушка затвори възлова улица в Търговище,

други заприличаха на реки, има паднали дървета. Градушка с размери на грахово зърно валя в продължение на 4-5 минути над града, но беше примесена с пороен дъжд и няма сериозни поражения.

Около 40 см вода се съра на бул. „Ал. Стамболийски“ в града, служители на Пътна полиция спряха преминаването на автомобили по него до нормализиране на ситуацията.

В следобедните часове днес градушка с размери на лешник е паднала и над района на Омуртаг. Щетите по културите тепърва ще се изясняват.

Порой наводни улици, булеварди и подлези в Русе,

закъсали са много автомобили, съобщи директорът на противопожарната служба в града комисар Димитър Павлов. За 40 минути този следобед паднаха 29 л/кв. м, като продължава да вали, информираха от хидрометеорологичната станция.

Заместник-областният управител на Русе Валентин Колев обясни, че в девет села в региона има частично нарушение на електроподаването, като пет от тях са в община Две могили. Към момента няма сигнали за бедстващи или пострадали хора.

Междувременно

язовир в мездренското село Долна Кремена прелива с 5 см над преливника,

съобщава NOVA. Обемът на съоръжението се изпуска през кран и няма опасност за разлив на вода, съобщиха от пресцентъра на община Мездра.

Около 08.30 ч. днес малката река в село Ребърково е излязла от коритото си в района, в който се влива в река Искър. Към момента няма опасност от наводнения в района. Въпреки това експертна група проверява има възможност да влезе багер, който да почисти коритото, за да се предотврати опасност от евентуални разливи.

Започнало е пълнене на чували с пясък за превантивно изграждане на дига по поречието на река Боденска. Към момента тя е с ниво, което е близко до максималното – т.е. остава около един метър до пълния обем.

В самия град Мездра няколко пъти са отпушвани шахтите в района на автогарата,

тъй като това е точката на водосбора в града. Вода по улиците има до завода за скални и облицовъчни материали, тъй като ж.п. релсите не позволяват водата да се оттича. Няма сигнали за наводнени сгради. Временни прекъсвания на тока е имало само в село Лик. ОЩЕ ВИДЕО МОЖЕ ДА ПРОСЛЕДИТЕ ПРЕЗ ТОЗИ ЛИНК:

https://www.vesti.bg/bulgaria/samokov-pod-voda-poroi-i-buria-v-severna-bylgariia-6071063

Източник: БГНЕС, Nova.bg, БТА

Бедствия

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023