Политика

ТИ ДА ВИДИШ! Симеонов пред ТАСС: Освобождението е общ празник за България и Русия, трябва да спомогне за сближаването ни!

ТИ ДА ВИДИШ! Симеонов пред ТАСС: Освобождението е общ празник за България и Русия, трябва да спомогне за сближаването ни!

СИМЕОНОВvalerВалери-simeonov-.jpg
Годишнината от Освобождението е общ празник за България и Русия, заяви вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за ТАСС. Отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на България в Руско-турската война от 1877-1878 г. трябва да спомогне за сближаване с Русия, казва още той.

За тържественото честване в София има покана и уверение, че  ще присъства и руският президент Владимир Путин.

Годишнината от Освобождението трябва да стане за България и Русия важна крачка една към друга, заявява Симеонов и отбелязва, че през последните години отношенията между двете страни не са били много перспективни, но годишнината може да бъде използвана, за да се организираме „общ празник“.

Говорейки за сегашното състояние на българо-руските отношения, вицепремиерът изтъква, че „проблемът е в неравноправното положение на двете страни“. Това, в частност, се отнася за отделни двустранни споразумения, които, според него, не носят особена полза на българската страна.

Като пример той дава проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“. Газопроводът „Южен поток“ също не беше достатъчно балансиран проект, казва Симеонов, цитиран от БТА.

Във връзка с изграждането на атомната електроцентрала „Белене“ политикът подчертава, че българската страна е изпълнила задължението да купи реакторите и в близките месеци ще вземе решение за бъдещето на проекта.

Според вицепремиера равнището на двустранните търговски отношения не отговаря на интересите нито на България, нито на Русия и посочва, че съответните министерства в двете страни работят за отваряне на руския пазар за български стоки.

България очаква руските си гости, заявява Валери Симеонов и изразява надежда, че повече да няма затруднения със самолетните полети от Русия до България няма. Вицепремиерът казва също, че българското правителство работи за опростяване на визовия режим за руски граждани.

Dir.bg

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024