Политика

Боян Чуков: Договорът с Македония мирише на суров петрол!

Боян Чуков: Договорът с Македония мирише на суров петрол!

768x432

„Договорът с Македония мирише на суров петрол.“ Тази теза изказа пред bTV бившият дипломат Боян Чуков.

Съкоментатор на Чуков беше евродепутатът Ангел Джамбазки. Двамата коментираха пробивът в двустранните отношения между България и Република Македония с подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.

Подписахме договора за добросъседство с Македония

Обновена

Тезата си Чуков разгърна като изтъкна, че този договор е „позитивна крачка в правилна посока“, но в документа имало и неясни формулировки.

„За да оценим този договор е необходимо да го поставим в хронологията на други събития включително и тези в Катар“, коментира Чуков и заключи, че всичко това мирише на суров петрол.

В подкрепа на тезата си Чуков изтъкна и обещанието, направено от американския президент Доналд Тръмп при неговото посещение в Европа за доставка на газ. По думите му основният конкурент на американският газ е Катар.

Затова бе ударен Катар„, коментира Чуков. Той посочи, че в Европа има 26 терминала за връщане на втечнения газ в първоначалното му състояние при пренос с кораби, което било с 30% по-скъпо. Затова и Брюксел е дал разрешение в европейския газов хъб „Балкан“ да постъпва и руски газ.

ЕС подкрепя договора за добросъседство с Македония

ЕС подкрепя договора за добросъседство с Македония

Освен това с договора се дава възможност Македония да бъде интегрирана в НАТО и то веднага. Освен това газопроводът „Опал“, свързан с Германия, съгласно третия енергиен пакет е бил на 50% празен.

Ангел Джамбазки заяви, че с подписването на договора се дава възможност за завършване на Kоридор номер 8, свързващ Бургас и Драч. Евродепутатът посочи, че през септември ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между шест държави в Грузия.

Джамбазки беше оптимист, че с договора се отваря нова страница в отношенията между България и Македония. По думите му години наред чужди на България и Македония сили са гледали да държат един братски народ разделен.Този договор отваря врата за едно добро бъдеще„, категоричен бе Джамбазки.

Нюз БГ

Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024