Политика

ГЕРБ измисли „фитнес“ схема за криене на милиони от данъци и пране на пари…

ГЕРБ измисли „фитнес“ схема за криене на милиони от данъци и пране на пари…

kralev789
Интересна схема за потенциално криене на данъци, а може би и пране на пари, откри Стефан Бъчваров – известен Фейсбук активист.

Ето какво написа той в профила си:
„Голяма простотия в XXX (име на фитнес зала – бел.ред), искат ти Запис на заповед, съгласие за директен дебит, а в общите им условия пише че УС може по свое усмотрение да натрапи нови услуги в пакета и члена/балъка да плаща….
Ми ако включат в пакета и дарение за ГЕРБ по 20кг суджук……“
„Така, малко информация за НАП. Господа, твърдите че не събирате данъци, много фитнеси са регистрирани, като НПОта и постъпленията ги отчитат като членски внос, а не като приходи…това дава възможност да се укрива ДДС и ДП.“
 Редакцията направи свое проучване и установи действително подобна практика в определени видове услуги, които фактически се скриват от данъци.

Услугата „Фитнес“ представлява отдаване под наем на определени уреди за определено време. Съвсем разбираемо – плащаш си, помпаш мускули.

Но не и ако… Ако вместо да си платиш билет, такса, наем или нещо подобно, ако вместо това… те запишат като „член на спортен клуб“. Тогава всъщност парите, които даваш, не се водят приход от дейността, а „членски внос“.

Дейносттта на организациите с нестопанска цел се регулира от специален закон, и там съществуват 2 форми. Едната е фондация, каквито са повечето добре известни „протестърски НПО“, зелени активисти, атлантици и пр. Другата се нарича „сдружение“. То се състои от членове и управителен съвет. И се издържа от… членски внос.

И двата вида регистрации се водят „нестопанска организация“, съответно не подлежат на регистрация в НАП, нито плащат данъци. Ако действително се занимават с някаква обществено полезна дейност, това е нормално.

Но да оборудваш фитнес зали, които се посещават от хиляди хора, и всички тия хиляди да ги наречеш „членове“… това е пълен абсурд. То тогава ще излезе елементарния въпрос къде събираш всички тези членове, за да си провеждаш общите събрания? И тези членове знаят ли изобщо, че са членове, участват ли в работата на „сдружението“? Защото ако не го правят, те не са никакви членове, а са обикновени клиенти на търговска услуга.

Бъчваров твърди, че му предложили номер на членска карта около 6900. Това, при месечна вноска от 66 лв., означава 450 хиляди лева. МЕСЕЧНО. Подобна сума означава не само плащане на данък-печалба, но и регистрация по ДДС. Тъй като някои клубове предлагат споразумения за по 2 години напред, то умножете това по 24 месеца, за да видите за какви суми иде реч…

И тези суми ще бъдат събрани, защото „запис на заповед“ и „директен дебит“ са средства за бързо събиране на дължими вноски. Хиляди хора са ги подписали, без да се замислят. Така дори да се откажат от клуба, ще си платят паричките. А върху тях клубът няма да плати никакъв данък…

Съвсем отделно, липсата на НАП и на контролни органи наблизо, прави съвсем възможно прането на пари чрез фиктивни регистрации. И това ще е уникално ефективно пране на пари – такова, при което дори не плащаш данък. Коза Ностра пере, като прекарва през бизнес, и като си плати данъците става легална. Тук нашите перат, без дори това да платят…

Цялата подобна схема едва ли може да мине без закрила от управляващите. Спортните клубове и НПО са под надзора на герберския министър Красен Кралев. А доколкото голяма част от фитнес-залите се държат от бивши мутри, то нищо чудно, точно както и при бежанците, да се окаже, че на върха на схемата стои всеизвестната Мутра №1 на Република България. / ГН

Материалът е подготвен на база на публикации във Фейсбук…

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024