СВЯТ

Грандиозен скандал зрее на Балканите?! Сърбия излови Македония в голяма издънка – всичко ще се реши до 10 дни!

Грандиозен скандал зрее на Балканите?! Сърбия излови Македония в голяма издънка – всичко ще се реши до 10 дни!

20151128.bhfihthfup
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че сръбските власти са установили и доказали, че срещу Белград са извършвани разузнавателни действия и че това е причината за опразването на сръбското посолство в Македония. „Нашите компетентни органи установиха и ни дадоха доказателства за разузнавателни действия срещу институциите на Сърбия”, каза държавният глава, цитиран от БГНЕС.
Той каза, че за момента Белград все пак ще продължи да развива приятелски отношения с Македония. „В седем до десет дни нещата ще бъдат изяснени”, подчерта Вучич. По-рано сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че връщането на дипломатическия персонал от Скопие „не е маловажен въпрос“. Тя добави, че решението й за посолството в македонската столица е взето след консултации с президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич.
По нейните думи, скоро ще бъде разпространено изявление на сръбското Министерство на външните работи по случая. Вчера всички служители от сръбското посолство в Скопие бяха върнати за спешни консултации в Белград. От македонското министерство на външните работи съобщиха, че „са получили нота от сръбското посолство, в която се казва, че персоналът е извикан на консултации в Белград“.
Оттам уточняват, че „не са запознати с причините за това решение и в момента влизат в комуникация с външното министерство на Република Сърбия за да установят причините довели до това решение“. „Съгласно Виенската конвенция, институциите на Република Македония предприемат всички необходими мерки за защита на сигурността на посолството на Република Сърбия в Скопие“, се казва още в съобщението на македонското МВнР.
Между двете страни се стигна до огромно напрежение след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на „Кървавия четвъртък“ на 27-ми април. Тогава бяха пребити над сто души. Сред тях бе и сегашният премиер Зоран Заев.
Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи. Миналият месец Ивица Дачич определи като „грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград“. Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина.
Според източници на агенция „Максфакс“ по този начин Белград реагира на информацията, че Македония ще подкрепи членството на Косово в културната агенция на ООН ЮНЕСКО. От Скопие нито потвърдиха, нито отрекоха това решение.

От македонското правителство също коментираха случая, като използваха възможността да обяснят решението си при гласувана на членството на Косово в ЮНЕСКО.

Правителството на Република Македония ще има предвид позициите на страните членки на ЕС„,

гласи официалното съобщение.

Сръбската агенция „Танюг“ изтъкна, че това е промяна в позицията на правителството на Зоран Заев, който само преди месеца е заявил, че страната му със сигурност ще остане неутрална при гласуването на членството на Косово в ЮНЕСКО.

След новината, че Скопие смекчава позицията си за членството на Косово в ЮНЕСКО, македонският външен министър Ивица Дачич заяви, че Сърбия може да промени отношението си по въпроса за името на Македония. По неговите думи, ако Скопие гласува членството на Косово, знаейки неодобрението на Сърбия, тогава може и Белград да се съобрази с позицията на повечето европейски държави за името на Македония.

В изявление за „Танюг” той посочи, че подкрепата за Прищина, предвид позицията на повечето страни от ЕС, пряко противоречи на всички досегашни изявления на македонският премиер Зоран Заев, според които Македония ще бъде сдържана. Дачич подчерта, че Заев, освен с публичните изявления на тази тема, обеща такава сдържаност и пред сръбския премиер Ана Бърнабич в Триест, предаде БГНЕС. Смяната на позицията, каза ръководителят на сръбската дипломация, „ще засегне пряко нашите добросъседски отношения“.

Прочети още : https://www.actualno.com/balkani/syrbija-moje-da-promeni-pozicijata-si-za-imeto-na-makedonija-news_629014.html
© Actualno.com

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024