Коментари

„Дойче веле“: Източна Европа обърка сметките на Макрон! Май забравя, че френски хипермаркети фалираха малките търговци в бившия Източен блок!

„Дойче веле“: Източна Европа обърка сметките на Макрон! Май забравя, че френски хипермаркети фалираха малките търговци в бившия Източен блок!

МАКРОНzx860y484_3030641

Резултатът от обиколката на френския президент Еманюел Макрон в Източна Европа е повече от скромен. Държавният глава на Франция не получи картбланш за предложенията си за реформи, засягащи най-вече сериозни мерки срещу т. нар. социален дъмпинг, коментира Роберт Шварц от „Дойче веле“.

Това, което в Залцбург изглеждаше като елементарна игра за френския президент, се превърна в сложен пъзел в Букурещ и във Варна. В сряда Еманюел Макрон разговаря с австрийския канцлер Кристиан Керн. Двамата бързо постигнаха съгласие да се борят заедно срещу дъмпинга на заплатите в Европейския съюз (ЕС). На четиристранната среща в Залцбург Чехия и Словакия също обещаха подкрепа за оспорваната реформа на директивата на ЕС за командированите работници. Но словашкият премиер Роберт Фицо внимателно подхвърли, че Унгария и преди всичко Полша също трябва да се присъединят към предложенията, тъй като командироват особено много работници в другите европейски страни.

По този начин Фицо начин напипа болното място. От една страна всички страни членки трябва да одобрят реформите. От друга обаче Фицо е наясно, че Полша няма да одобри пакета от реформи, който според полската правителствена ръководителка Беата Шидло е насочен срещу полските интереси.

Източна Европа функционира другояче

И Варшава отново потвърди вироглавата си позиция – още докато Макрон разговаряше с румънския президент Клаус Йоханис в Букурещ. Полша няма да промени позицията си по този въпрос и ще я защитава докрай, заяви Беата Шидло за медиите в полската столица. По този начин Шидло предизвика гръмотевична буря, която вероятно няма да затихне и до следващата среща на върха на ЕС през октомври.

Предложенията на Еманюел Макрон не срещнаха така очакваната ясна подкрепа в Букурещ, нито пък ден по-късно във Варна. Клаус Йоханис, както и българският президент Румен Радев все пак заявиха, че искат засилено да сътрудничат за премахването на социалния дъмпинг и дъмпинга на заплатите в ЕС. От друга страна, те обърнаха внимание на правата на работниците и фирмите, които трябва да се доказват в рамките на свободната европейска конкуренция.

Макрон е готов на компромиси

Еманюел Макрон явно е наясно с щекотливостта на темата. И за да може подетата от канцлерката Меркел реформа на трудовия пазар да бъде осъществена на практика, той е готов на компромиси. Така например в замяна той предложи на румънските и българските си събеседници подкрепа за Шенген.

Поне след краткото си посещение в Източна Европа Макрон вече трябва да е разбрал, че неговата интерпретация на „европейския дух“ е едностранчива. Броят на командированите работници в страни от ЕС съставлява по-малко от един процент от всички европейски работници. И опитът на Макрон да ги изкара отговорни за безработицата във Франция е твърде прозрачен.

Това е опит за отклоняване на вниманието от дългогодишните структурни проблеми в собствената му страна. Освен това Макрон изглежда съзнателно забравя, че френските търговски вериги Carrefour или Auchan са изтласкали почти изцяло от пазара по-малките фирми в Източна Европа. Такива са правилата на играта в свободното европейско икономическо пространство, от които печелят и френските фирми. Опитът за „реформиране“ на трудовия пазар в ЕС чрез протекционистки мерки е възможно най-лошият сигнал за спасяването на „европейския дух“.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/-quot-Doyche-vele-quot–Iztochna-Evropa-obarka-smetkite-na-Makron/134961/11/33

Коментари

More in Коментари

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024
соломон

Соломон иска католици и православни да си обединят Великдена – само така можело да се пречупи Путин

март 31, 2024