СВЯТ

Документът за „зверствата“ на Тито в Словения се оказа фалшификат!

Документът за „зверствата“ на Тито в Словения се оказа фалшификат!

 

890x675_QSo1lX98JW513Zs75jhf

Намереният „документ“ на службите от времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито за избиването на всички “некомунисти” в Словения се оказа пълен „фейк“

Новината бе разпространена безкритично от голям брой български медии, въпреки съмнителния й източник – жълтия сръбски вестник „Блиц“.

Според източници на „Гласове“ в научните среди в Словения става дума за чиста проба „фалшива новина“, основана на „фалшив документ“.

Автор на „сензационното“ разкритие в „Блиц“ е сръбският журналист Вук Цвийич. Той, от своя страна, се позовава на твърдение на сръбския историк-ревизионист Сърджан Цветкович, който пък цитира свой словенски колега, чието име не се разкрива и който уж намерил в словенските архиви документ от 1943 г. (без дата), за който самият Цветкович казва: „ако документът е автентичен“.

За повече достоверност изданието публикува част от документа, но без заглавие, подпис и архивен номер, доказващи неговата автентичност. „Документът е написан на словенски език (какъвто Тито никога не е използвал), а стилът и лексиката са типични за „фалшивите документи“, разпространявани от антипартизанската пропаганда на колаборационистите“, обясни източникът на „Гласове“. (Имат се предвид сръбските колаборационисти с Германия по времето на Втората световна война ).

„В документа се говори, например, за „бъдеща съветска държава“ (като не става ясно дали се има предвид Словения или Югославия) – понятие, неприсъщо за комунистическата лексика, а да не говорим за реториката и съдържанието на документа, които радикално противоречат на тогавашните усилия на Москва и лично на Тито да се представят пред западните съюзници, и особено пред Чърчил, като предпочитан съюзник срещу Дража Михайлович*. И действително година по-късно, през 1944 г. , Тито и Чърчил лично се срещат в Казерта (Италия), което води до подписването на договор между Тито и югославския крал за сформиране на коалиционното правителство Тито-Субашич“, коментира словенският ни събеседник.

Бруталният стил на документа предизвика силно възмущение в българското интернет пространство. Вътре се съдържат разпореждания да бъдат избити всички „некомунисти“ в Словения, интелигенцията, офицерството и т.н. Подробно е описан и начинът, по който трябва да стане това.

*Дража Михайлович е сръбски генерал и герой от Първата световна война, който по-късно става предводител на националистическото движение на четниците, по-известно като Югославска армия в отечеството, което сътрудничи на нацистите по време на Втората световна война. През 1946 г. е разстрелян. Реабилитиран е от сръбски съд през 2015 г. / Източник: //www.blic.rs/riznica/istorije/brutalna-naredba-slovenacke-tajne-sluzbe-likvidirajte-sve-nekomuniste-i-njihove/sqc4z8w/ – ГЛАСОВЕ

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024