ОБЩЕСТВО

Държавният департамент на САЩ: Мормони, Свидетели на Йехова и мюсюлмани се оплакват от тормоз в България! И призовава…

Държавният департамент на САЩ: Мормони, Свидетели на Йехова и мюсюлмани се оплакват от тормоз в България! И призовава…

768x432

Мормони, Свидетели на Йехова, мюсюлмани и представители на еврейската общност в България се оплакват от случаи на тормоз, враждебна реторика и нападения над техни храмове. Това се твърди в доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на религиозните свободи по света в частта му за България, предава БТА.

В доклада се отбелязва, че българската конституция гарантира свободата на религията и на съвестта. Законът позволява на религиозни организации да се регистрират, за да могат да получават определени привилегии, включително правото на държавно финансиране, да поддържат училища и болници, както и да получават правото на освобождаване от имотни данъци. Конституцията признава православното християнство като традиционната религия в страната, а законът изважда Българската православна църква от изискването за регистрация.

През септември 2016 г. Народното събрание прие закон, ограничаващ носенето на обществени места на облекло, покриващо лицето, се посочва в доклада. През юли Върховният касационен съд отмени решението за признаване на виновен на мюсюлмански лидер, обвинен в разпространение на салафитски ислям и омраза към останалите религиозни групи.

През февруари Пазарджишкият окръжен съд започна дело срещу 14 роми мюсюлмани за пропагандиране на антидемократична идеология и подстрекателство към война и подпомагане на чуждестранни бойци.

Религиозни групи, които са в малцинство, включително Свидетелите на Йехова, мормоните и мюсюлманите, съобщиха за случаи на тормоз и враждебна реторика от страна на представители на някои политически партии и заявиха, че държавата не е предприела съдебно преследване срещу нападения на религиозна основа срещу техни представители.

В училищата беше забранено носенето на религиозни символи, включително на бурки и кръстове, а някои местни структури на властта продължиха да отхвърлят исканията за построяване на нови джамии и ремонтиране на стари. Върховният касационен съд отложи произнасянето по претенциите на мюсюлманската общност за реституционни права, като се очаква проверка за установяване на това дали тя следва да се смята за правоприемник във владението на конфискувани имоти, се казва в доклада. В определени общини малцинствени групи съобщиха за дискриминация и предразсъдъци от страна на структури на местната власт.

Мормони и Свидетели на Йехова съобщиха за физически посегателства и тормоз срещу представители на техните общности, продължават констатациите в доклада. Еврейски организации изразиха безпокойство заради реч на омразата и почитане на личности от времето на Втората световна война, свързвани с нацизма. Мюсюлманите, евреите и Свидетелите на Йехова съобщиха за случаи на вандализъм срещу свои храмове.

Американското посолство редовно обсъждаше с представителите на властите случаите на дискриминация и построяването на нови храмове, както и нарушенията на религиозните свободи с министерството на външните работи, посочва Държавният департамент. Помощник -държавният секретар за Европа и Евразия и посланикът обсъдиха религиозните дела с министъра на външните работи Даниел Митов.

Посланикът на два пъти се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да обсъдят въпросите на религиозната толерантност, включително протестно шествие в памет на пронацистки политик от времето на Втората световна война. След това шествие посолството излезе и с изявление, в което се отправя призив към хората да се обявят против нетолерантността.

Посланикът писа до вестник, изразявайки разочарование от публикуването на карикатури на евреи, след което главният редактор излезе с извинение. На срещи с религиозни групи и водачи посланикът и шарже д’аферът призоваваха за толерантност.

Представители на посолството обсъждаха с малцинствени религиозни групи свързаните с религиозните свободи безпокойства, особено с общността на евреите, мюсюлманите, мормоните и Свидетелите на Йехова, се казва още в доклада.

Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
big_2333

Само на 14 години си отиде слънцето ни Мария, съобщиха от английската гимназия в Бургас

април 21, 2024