Европа

ИДИЛ пое отговорност за атентата в Барселона, ЦРУ предупредило испанските власти още преди 2 месеца, че се готви терористичен акт!

ИДИЛ пое отговорност за атентата в Барселона, ЦРУ предупредило испанските власти още преди 2 месеца, че се готви терористичен акт!

80665_660_370.jpg.pagespeed.ce.trlJgXvA7d
„Ислямска държава“ пое отговорността за атентата в Барселона. Това съобщи информационната агенция на групировката Амак, цитирана от Ройтерс.

„Извършителите на атентата в Барселона са войници на „Ислямската държава“ и проведоха операцията в отговор на призивите за нападения срещу държавите от коалицията“, посочва агенция Амак.

ИДИЛ има предвид предвожданата от САЩ международна коалиция срещу терористичната групировка.

Поне 12 души загинаха, а най-малко 80 бяха ранени и са приети в болница, каза регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон.

 

ЦРУ е предупредило испанските власти още преди два месеца, че се готви терористичен акт на централния булевард „Лас Рамблас“, това пишат местните медии, цитирани от българка, която живее в Испания. Пред БНТ тя зяви, че информацията се е появила веднага след инцидента.

 

Един от нападателите е бил прострелян, съобщава Ройтерс=

 

Шофьорът на минивана в Барселона е Дрис Укабир. Колата е била наета в градчето Санта Перпетуа де ла Могада. След атаката в нея е бил открит испански паспорт.

Полицията издирва мъж, висок 1,70 м, облечен в бяла риза на сини райета, съобщават испански медии.

 

Засега испанската полиция официално потвъждава за една жертва, но се твърди, че те са 13, а ранените са над 50, съобщава БТВ. 

 

Към момента продължава заложническата криза в турски ресторант, близо до мястото на терористичния акт, за която се твърди, че полицията държи въоръжени мъже на прицел. Издирва се и втори автобус, за който се смята, че има общо с атаката.

 

Анализаторите обобщават, че почеркът на атентата е същият като тези в редица европейски градове.

Епицентър, Дир БГ

Европа

More in Европа

ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024