СВЯТ

Жега! Ким си играе с огъня – тази нощ светът бе на косъм от война! (ОБЗОР/ГРАФИКА)

Жега! Ким си играе с огъня – тази нощ светът бе на косъм от война! (ОБЗОР/ГРАФИКА)

1503980442-43a87ea600000578-4831230-image-a-3-1503958091916

Южнокорейският президент Мун Дже-Ин заповяда на армията да демонстрира капацитета си за отразяване на севернокорейската агресия, ако комунистическата държава реши да нападне, предава южнокорейската информационна агенция Yonhap.

Показната демонстрация на Въоръжените сили на Южна Корея включваше изстрелването на осем ракети „Марк 84“ и „МК84“ от четири изтребителя Ф-15 близо до границата между двете страни, заяви прессекретарят на президента.
1503980442-43a8e0d300000578-4831230-image-m-27-1503961323438
Обединеният генерален щаб на Южна Корея отбеляза, че това е 13-тата балистична ракета, която Северът изстрелва тази година. Това е „нарушение“ на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Пхенян и провокация, която заплашва мира и стабилността, заяви южнокорейският генерал Ро Дже-Чон. Южна Корея и САЩ ще отразят абсолютно решително всяка провокация, добави той.
По-рано в телефонен разговор южнокорейският външен министър и американския му колега Рекс Тилърсън се съгласиха да настояват за допълнително санкции срещу Пхенян пред Съвета за сигурност на ООН. Япония, САЩ и Южна Корея поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Дипломатически източници твърдят, че съвещанието ще се проведе във вторник вечерта.

Санкциите са изчерпани като ресурс за въздействие на Северна Корея, заяви заместник-председателят на руското външно министерство Сергей Рябков. „За всички е очевидно, че ресурсът на санкционното въздействие над КНДР е изчерпан“, каза той. Той подчерта, че Москва е разтревожена от тенденцията за ескалация на Корейския полуостров. „Виждаме тенденция към ескалация. Считаме, че съвместните учения на САЩ и Южна Корея, които се проведоха, макар и в по-облекчен вариант, отколкото първоначалния сценарий, оказаха влияние от гледна точка на това да се провокира Пхенян към ново ракетно изпитание“, подчерта руският дипломат.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/svyat/tazi-noshch-svett-be-na-praga-na-voyna-obzorgrafika_news539717.html

Японската обществена телевизия Ен Ейч Кей съобщи, цитирайки правителствени източници, че ракета се е разпаднала на три части и е паднала във водите на Тихия океан, на около 1180 километра източно от нос Еримо на японския остров Хокайдо.

След първите съобщения за изстреляна ракета населението на шест префектури е било предупредено чрез правителствената система за извънредно оповестяване Джей алърт да вземе предпазни мерки.

Японските военни не са правили опит да свалят ракетата, която е минала над японска територия в 6,06 часа сутринта местно време. Премиерът Шиндзо Абе заяви, че ще направи всичко възможно, за да предпази японците.

„Ще положим максимални усилия, за да защитим живота на хората“, каза Абе в кратко изявление пред репортери, влизайки на извънредно заседание на правителството, свикано заради изстрелването на севернокорейската ракета.

Малко по-късно генералният секретар на кабинета Йошихиде Суга съобщи, че не е регистрирано падане на някакви обекти на японска територия.

Според южнокорейските военни ракетата е била изстреляна от района Сунан край севернокорейската столица.

Напоследък напрежението между Северна Корея и САЩ отслабна, след като няколко седмици преди това двете страни си размениха заплахи.

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун заплаши да изстреля ракети в морето край американския остров Гуам, а президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Пхенян, че ако застраши САЩ, те ще реагират с „огън и гняв“.

През юли Пхенян извърши две изпитания на балистични ракети и това предизвика остра реакция от страна на САЩ, Япония и Южна Корея.

Dir.bg, БЛИЦ

СВЯТ

More in СВЯТ

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024