СВЯТ

Напрежението достигна връхна точка! Северна Корея свиква опълчението, готви се да изстреля нова ракета! (СНИМКИ)

Напрежението достигна връхна точка! Северна Корея свиква опълчението, готви се да изстреля нова ракета! (СНИМКИ)

напрежение7fec3c5a06e44a937b4797fba2323132_bigСеверна Корея може да се подготвя за нов тест на ракета, изстреляна от подводница в знак на съпротива против опитите на президента на САЩ Доналд Тръмп да постави на колене комунистическата страна.

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват подготвителна дейност на тестова площадка, които наподобяват подготовката за последния тест на Пхенян от август миналата година, при който бе изстреляна ракетата Pukguksong-1, предназначена за подводници, предава БЛИЦ.

Снимките бяха разпространени, след като Тръмп заяви, че американските оръжия са „заредени и насочени“, в случай, че Ким отправи още заплахи по адрес на САЩ.

Джоузеф Бермудес, специалист по Северна Корея и разузнаването, публикува снимките в авторитетния блог 38 North на Института САЩ-Корея към Университета Джон Хопкинс.

„Скорошни снимки, направени от търговски сателити, показват, че Северна Корея може да е ускорила разработването на морската част от своите ядрени сили“, пише той.

Освен това страната обяви, че близо 3,5 милиона работници, партийни членове и войници доброволно искат да се присъединят или отново да се включат в армията, за да окажат отпор на новите санкции на ООН и да се противопоставят на САЩ на фона на геополитическото напрежение между Пхенян и Вашингтон, предаде Reuters.

Вестник „Нодон синмун“, орган на управляващата в КНДР Корейска трудова партия, уточни, че доброволците са предложили да се присъединят към армията, след като Корейската централна телеграфна агенция в понеделник разпространи съобщение, осъждащо новите санкции, наложени от ООН заради ракетните изпитания на КНДР.

По-рано тази седмица Пхенян обяви, че разработва план за нанасяне на ракетни удари по американската тихоокеанска територия остров Гуам до средата на този месец. Планът ще бъде представен на държавния ръководител Ким Чен-ун, който ще вземе решение дали да го приложи.

Корейската централна телеграфна агенция съобщи в сряда, че в Пхенян се е състоял мащабен митинг в подкрепа на правителството. Северна Корея и преди е мобилизирала огромно количество хора, за да покаже решимостта си, когато се изостря напрежението.

През август 2015 г. един милион севернокорейци предложиха да се запишат в армията, когато се взриви мина в демилитаризираната зона между двете Кореи и напрежението се изостри допълнително.

Северна Корея предупреди чуждестранните дипломати да напуснат Пхенян през 2013 г., когато замрази работата по съвместен междукорейски промишлен парк и заплаши с ракетни удари американски тихоокеански бази, по-конкретно Гуам и Хавай.

фАКТИ БГ

https://fakti.bg/world/254183-severna-korea-svikva-opalchenieto-snimki

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024