СВЯТ

От последните минути: Извънредна новина от Барселона! Испанската полиция откри втори микробус в близост до града!

От последните минути: Извънредна новина от Барселона! Испанската полиция откри втори микробус в близост до града!

1502989890-2017-08-17t163053z-1591588926-rc1983bbb720-rtrmadp-3-spain-barcelonajpg
Испанската полиция е намерила втори микробус, за който се предполага, че е на терористите от Барселона, съобщава ИНтерфакс, позовавайки се на испанския „TV3“. Микробусът е намерен в град Вик, който се намира на 64 километра от Барселона. В същото време стана ясно, че таксиметровите шофьори в Барселона днес ще возят хора безплатно. Испанските власти разпространиха снимка и името на един от сочените за терористи в Барселона, която потребителите в Туитър споделиха – Дрис Оукабир.
По-рано властите дадоха описание на нападателя – мъж, който висок около 1,70 метра и е облечен с бяла риза на райета. В Туитър се появи и видео с арест на заподозрян за атаката. До момента се съобщава за 13 жертви, ранените са поне 53-ма. Съобщава се също така и за стрелба на пазар Бокерия в града.
1502992538-driss
Полицията в Барселона моли всички да използват социалните мрежи, за да уведомят близките си, че са добре и не са пострадали при нападението, за да се избегне срив в телефонните мрежи.
Многобройните свидетели на терористичния атентат в Барселона разказаха подробности за касапницата в центъра на столицата на Каталуния, която до този момент отне живота на 13 души, с над 50 ранени. „Той се движеше на зигзаг, като мачкаше колкото се може повече хора“, каза пред ТВ 3 таксиметровият шофьор Оскар Кано. Той добави, че ударените с вана летели във въздуха. Според други очевидци фургонът е изминал около „300-350 метра“ с висока скорост.

В този момент на „Лас Рамблас“ е било пълно с хора – туристи, местни, търговци. Когато ванът спрял, онзи изскочил навън и побягнал. „Видях го на 2 метра от мен, защото ванът спря и аз отидох да прибера децата ми, които бяха наблизо“, разказва Анхел пред TVE. “Не видях дали беше въоръжен, но имаше нещо в ръката“, продължи Анхел, който описа терориста като „много млад, между 18 и 23 години, мургав“. Информацията на полицията е за беглец, който е висок 1,70 м.

Ерминия Мата, която буквално секунди преди терористичния акт е минала през зоната на касапницата, разказа как „много окървавени хора лежаха на земята“, докато други бягали „панически“. Тя се скрила в близко магазинче. „Сега пуснахме щорите и сме затворени вкъщи, защото полицията не позволява на никого да излезе“.

Марица Авенданьо е трябвало във всеобщата паника да координира действията на собствениците на ресторанти в района. Тя била в постоянна връзка с полицията по телефона, за да получава указания от силите на реда. „Заповядаха ни да евакуираме заведенията. Ресторантите са затворени и не може да се излезе“, обясни тя. Според нея около 700 души са блокирани в затворените заведения.

Клаудия Паис чрез социалните мрежи описа паниката в града, за хората, заключили се в близките магазини, докато по улиците „тълпи от хора крещят“.

С напредването на времето страхът остава, защото авторите на гнусното престъпление още не са обезвредени. „Отворихме 3 пъти външната врата и пак се заключихме, защото хората започват да тичат и да крещят за нищо. Не знаем какво да правим“, каза тя.

Големият универсален магазин „Ел Корте Инглес“ се превърна в най-голямото импровизирано убежище за уплашените граждани и туристи. Една жена сподели, че самите полицаи са я насочили да се скрие в „Ел Корте Инглес“.
https://www.blitz.bg/svyat/ot-poslednite-minuti-izvnredna-novina-ot-barselona_news537216.html

СВЯТ

More in СВЯТ

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024