Политика

Плевнелиев за договора с Македония: Аз играх ролята на катализатор, на човека, който хвърли бомбата!

Плевнелиев за договора с Македония: Аз играх ролята на катализатор, на човека, който хвърли бомбата!

plevnio

„С премиера Бойко Борисов си говорим често. Говорихме и за договора с Македония. Аз играх ролята на катализатор, на човека, който хвърли бомбата, той завърши по един достоен начин делото и аз безкрайно много се радвам!“

С тези думи, изречени в ефира на БТВ президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев си приписа заслуги за подписването на договора за добросъседство и сътрудничество с Македония. Направи го в края на предаването „Тази сутрин“, при положение, че в началото обясни, че съзнателно не е посетил Скопие и дори е аналмирал Брюксел, че докладите за напредъка на Македония по пътя на ЕС не отговарят на истината.

„Една голяма крачка напред, една голяма надежда, че България играе демократична, стабилизираща роля на Балканите.“ Това заяви в началото на разговора президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ по повод на договора със Скопие.

„Съзнателно не посетих Македония. На мен се падна тежката задача да променя подхода през 2012 г. към Македония от романтична на прагматична фаза. Казах на комисаря по разширението тогава, че докладът за напредъка на Македония не е верен. Посочих проблема! За да бъде посочен проблема, той трябва да бъде посочен. Тогава ние заявихме на нашите европейски партньори, че ще подкрепим Македония срещу договор за добросъседство“, посочи той.

Не споделям позицията на Георги Първанов, който не посочи ясно, че проблеми има, а в същото време Македония се вихреше агресивна антибългарска кампания, каза Плевнелиев.

През петте години на моя мандат нямаше една македонска медия, която да не говори враждебно срещу България, припомни той.

„Играта не е срещу Русия, а за това газовите мрежи да достигнат до всеки. Диверсификация, енергийна ефективност, а не „Голям шлем“. Гордея се, че по време на поя мандат настъпи обрат“, продължи Росен Плевнелиев.

„Има много рискове по пътя на сътрудничеството с Македония. Огромното предателство на българските комунисти от това, че обявиха българите за македонци, няма да бъде заличено бързо“, каза още той.

Плевнелиев отговори и за въпроси, свързани с предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за единен антикорупционния орган, чиито шеф се назначава от президента.

„Възможно е, но не бих го препоръчах. Президентът не е изпълнителна власт, не е неговата задача да бори корупцията. Не бих препоръчал по никакъв начин държавният глава да има каквато и да била роля в определянето на този орган. Считам за логично и разумно парламентът да вземе това решение“, смята той.

Изборът на тази комисия е изключително важна, защото българският политически елит е огромен длъжник на българския народ по темата „корупция“, каза Плевнелиев.

„Трудно ми е да преценя приоритетите на президента Румен Радев, не видят ясно изразени стратегически приоритети в речта на президента при встъпването му в длъжност, каза Плевнелиев. Проявата на характер не работи в полза на институцията“, смята той.

Плевнелиев отговори и на въпроси, свързани с управлението на премиера Бойко Борисов. Той каза, че често се виждат и разговарят.

„С Борисов жънем плодовете на съвместните си усилия. Борисов е уникален за българския политически пейзаж – никой не е преизбиран толкова много пъти. Но той се сблъска с големи предизвикателства. Говорихме и за договора със Скопие – аз играх ролята на катализатор, той завърши делото“, каза Росен Плевнелиев.

Източник: Епицентър.бг

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024