СВЯТ

Преди 72г. най-демократичната и миролюбива общност в света изпрати „Little boy“ и унищожи 400 хил. души. Не забравяйте!

Преди 72г. най-демократичната и миролюбива общност в света изпрати „Little boy“ и унищожи 400 хил. души. Не забравяйте!

hiroshima-A-bomba

Днес светът отбелязва 72 години от атомната бомбардировка над Хирошима. Това бе първата ядрена атака в световната история. В 8.15 часа на 6 август 1945 г. американският бомбардировач B-29 „Enola Gay“ хвърля над японския град Хирошима атомната бомба „Little Boy“. Мощността й е 13 килотона. Самолетът е пилотиран от Пол Тибетс. Той излита от военната авиобаза, разположена на остров Тиниан, в западната част на Тихия океан. Полетът продължава около 6 часа. Заповедта за първата в световната история ядрена атака е издадена от американския президент Хари Труман.

Изборът на целта на бомбардировките е направен два месеца преди първите изпитания на американските бомби. В началото на май 1945 година специален комитет, заседаващ в Лос Аламос, съставя „черния списък“. В него влизат Хирошима (център на армейските складове), Йокохама (център на военната промишленост), Нагасаки (морско пристанище, съдостроителен център), Ниигата (военно пристанище и машиностроителен център), Кокура (военен арсенал).

Нанасянето на удар по японската армия не е бил единственият критерий при избора на обектите. Главната задача на ядрените бомбардировки е била да се нанесе психологически натиск над японското правителство и да се провокира паника в страната.

Взривът е осъществен на височина 600 метра от повърхността на земята. В радиус на километър от епицентъра моментално загиват около 70 000-80 000 от жителите на Хирошима. Оцелелите са изпепелени от топлинната вълна, който се разразява на площ 11 кв. км. с температура до 4000 градуса по Целзий. В следващите пет години от лъчева болест умират още 120 хиляди. Бомбардировачът, хвърлил урановата бомба „Little Boy“, е съпроводен от пет самолета: три разузнавачи и два „научно-изследователски“ бомбардировачи с апаратура, фиксираща физическите процеси с камери.
Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба „Fat Man“, с която е разрушен Нагасаки. Там загиват около 80 000 души.

90 процента от Хирошима и Нагасаки са изравнени със земята, а 98 на сто от жителите на двете селища загиват – непосредствено след бомбардировките или по-късно вследствие на причинените щети от тях. Радиоактивното излъчване заразява подпочвените води и почвата. Години след бомбардировките продължават да се заразяват и да умират много хора, а в Хирошима и до днес делът на болните от левкемия е по-висок, отколкото в останалите райони на Япония.
По данни към 6 август 2014 г. общият брой на жертвите на ядрените удари възлиза на 292 325 души.

Бомбардировките нанасят последните удари на имперска Япония – на 15 август 1945 г. тя капитулира и с това приключва Втората световна война. Правителството на САЩ оправдава бомбардировките над Хирошима и Нагасаки с необходимост за по-бързо приключване на войната и спасяването на човешки животи. Дори днес много хора вярват, че бомбата е била необходима за японската капитулация, както и за да се избегне необходимостта САЩ да започне наземна операция, което би довело до стотици хиляди жертви и високи разходи. Преди две години кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи нарече в речта си ядреното оръжие „абсолютното зло“ и призова света да действа, за да бъде забранено то. Защото „то не признава държавни граници и докато го има, никога не знаем кой ще стане негова жертва.“

Правителството на САЩ оправдава бомбардировките над Хирошима и Нагасаки с необходимост за по-бързо приключване на войната и спасяването на човешки животи. Дори днес много хора наистина вярват, че бомбата е била необходима за японската капитулация, и за да се избегне необходимостта САЩ да нахлуе в Япония, което би довело до стотици хиляди жертви и високи разходи. Но това просто не е вярно. По времето, когато бомбата е приготвена за употреба, Япония е готова да се предаде. Както казва генерал Дуайт Айзенхауер, „Япония в този момент търси някакъв начин да се предаде с минимална загуба за страната. Не беше необходимо да ги ударим с това ужасено нещо”.

Ако Япония е била готов да капитулира, защо бяха пуснати атомните бомби над Хирошима и Нагасаки?
Една от причините е намерението на САЩ да установи господство в региона след края на войната. Плановете за следвоенната ситуация включват окупация на Япония, с постоянно военно присъствие и създаване на удобна политическа и икономическа система за доминация в Тихоокеанския регион, без страх от японска съпротива. Много от водещите американски политици, дипломати и военни смятат, че не е необходимо да се бомбардира Япония, но групата около президента Труман настоява за обратното.

На американците се казва, че Хирошима и Нагасаки са били предупредени какво предстои да се случи – разпръснати са литовки с призив да се евакуират. Но това не е вярно. Доказателствата сочат, че решението за бомбардировките е взето на най-високо ниво, без да включва предварително предупреждение. Пуснати са листовки над японските градове едва след атомните бомбардировки, и с предупреждение, че съпротивата е безполезна. Също така бе заявено, че Хирошима и Нагасаки са легитимни военни цели. И това не е вярно. В Хирошима се е намирал командния център на Генералния щаб на Втора японска армия, но преди всичко това е един голям град, с голям брой цивилно население.

Само 10 000 от общо 200 000 загинали в Хирошима са военнослужещи. В Нагасаки загиналите военни са 150. Само 10 000 от общо 200 000 загинали в Хирошима са военнослужещи. В Нагасаки загиналите военни са 150. Другата причина за използване на атомните бомби е възможността за тестване на ядрените бомби върху човешки същества, установяване на въздействието им върху сгради и други твърди материали. С тях САЩ си осигури възможност да наблюдава последиците от радиацията върху хората, което не би било невъзможно по друг начин. При хвърлянето на двете бомби – едната от уран, а другата от плутоний, са тествани различните физически измерения на пораженията.

http://bgjournal.info/predi-72g-nay-demokratitchnata-i-mirolyubiva-obshtnost-v-sveta-izprati-little-boy-i-unishtozhi-400hil-dushi-ne-zabravyayte/

СВЯТ

More in СВЯТ

Джефри_Сакс_5566121174408828910_2481847674771396412_big

Джефри Сакс: Вече нищо не може да помогне на Украйна (ВИДЕО)

април 19, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024