768x432

Екологична катастрофа оставя след себе си пожарът, вилнял четири дни в подножието на Пирин планина и разпрострял се върху близо 15 000 декара на територията на две общини – Симитли и Кресна, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

 

При пожара, лумнал към 13.30 ч. в четвъртък край симитлийското село Мечкул, изгоряха хиляди декари треви, храсти, гори – широколистни и иглолистни, унищожени бяха дребни и беззащитни животински видове, за щастие не бяха допуснати жертви сред населението на селата Сенокос, Стара Кресна и Ощава.

 

Най-големият до сега, според всички, пожар в района, се „разходи” от Мечкул до село Влахи, където бе спрян. Съвпадение или не, пожарът вилня там, където трябва да минава трасето на бъдещата автомагистрала „Струма”.

 

И вътрешният министър Николай Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов определиха като „партенка” версията на местните хора, че пожарът е запален за разчистване терена за строителството магистралата.

 

При пожара изгоряха покривите на няколко къщи, изпепелена бе изцяло дървена барака и лек автомобил, попаднали просто на пътя на огъня. Спасени от опожаряване от тласканите от вятъра пламъците бяха селата Сенокос, Стара Кресна и Ощава.

 

Вчера в тези села влезе жандармерия, за да почувстват местните хора, че имат сигурност и подкрепа от страна на държавата. В гасенето на най-големия пожар, избухнал на територията на Югозападното държавно горско предприятие, участваха близо 600 души и доброволци от системата на МВР, отбраната и горите, както местни хора и доброволци. Заради пожара, гасен и от въздуха с хеликоптери, бе мобилизирана противопожарна техника от съседните области-софийска, пазарджишка и пловдивска.

 

А кризисният щаб бе оглавен от министър Валентин Радев. Пожарът горя върху трасето на транзитния газопровод за Гърция, изключени бяха и двата далекопровода от 400 и 110 кило-волта, преминаващи през района на огнената стихия.

По пожара прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а размерът на нанесените щети тепърва ще бъдат установявани.

 

Днес най-вероятно пожарът окончателно ще бъде загасен, но екипи на пожарната и горски служители остават да дежурят на място поради голямата опасност от възобновяването му в отделни огнища.

Трети ден продължава битката срещу пламъците в Кресненското дефиле.

„Изтегляме жандармерията, хората могат да се приберат спокойно по селата Стара Красна, Сенокос и Ощава, където ще останат полицейски екипи за наблюдение и контролът над влизащите в населените места ще продължи.“ – съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

За гара Стара Кресна обаче все още има риск.

„Току-що успяхме да изведем 52 души, пряко застрашени от пожара в района на гара Стара Кресна. Тази вечер ще продължим с организация, подобна на предишните вечери – най-малко 150 души ще дежурят, с превес на състава при последното огнище – край гара Стара Кресна, там допълнително ще съсредоточим сили. Ще пренасочим техника към Кресненското дефиле, като ще внимаваме да не предизвикаме пътни инциденти и да не запушим пътя.“ – поясни главен комисар Николай Николов, директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

600 души работят на терен с 42 пожарни автомобила, включена е и друга специализирана техника.
По предварителна оценка площта на пожара надхвърля 13-15 хиляди декара.

„Голяма помощ оказват двата вертолета, които постоянно работят над терена и досега са направили 160 захода, а през дните на участието им досега са изхвърлили около 340 тона вода, по 2,5 тона на всеки заход.“ – коментира министърът.

През днешния ден двата хеликоптера Ми-17 на военновъздушните сили изляха близо 160 тона вода над огъня в труднодостъпната местност над село Мечкул, уточняват от Министерството на отбраната. Летателната техника приключи работа към 18:30 ч.

Модулни групи от Сухопътните войски продължават и към момента да оказват помощ в гасенето.

Работят и служители на парковете Рила и Пирин, много доброволци, като днес пристигна поредната група от София, включиха се членове на ловни дружинки, на които благодаря. Благодаря и на БЧК, които осигуриха храна, както и на екипите на Спешна помощ, които непрекъснато са на разположение. По 2 спешни автомобила винаги са на дежурство и това е само част от отличната логистика , организирана от областния управител Бисер Михайлов.“ – допълни министър Радев.

За жителите на околните села е важно да знаят, че 20-киловолтовият далекопровод няма да бъде пуснат поради съображения за безопасността на екипите и населението.

Прогнозите за площта на пожара като цяло са добри и мислим, че ситуацията е овладяна и под контрол, но в района на гара Стара Кресна ще са необходими усилия да ограничим огъня, който гори в боров масив. За утре задачата пред екипите от общо 600 души е наблюдение на оставащите 4 огнища и наблюдение на пожара в землището на гара Стара Кресна.“ – поясни Николай Николов.

Остават три активни огнища на пожара в Кресненското дефиле

Обновена

Остават три активни огнища на пожара в Кресненското дефиле

Под контрол остава и трасето на главния път Е 79, като МВР апелира, при забелязана нередност, гражданите да сигнализират на тел. 112.

Наред с огнеборците на в овладяването на пламъците участват военни, служители на полицията и жандармерията, Югозападното държавно предприятие, Регионалната дирекция погорите, от аварийно-спасителното звено на Столичната община, както и доброволци.
На място са ангажирани 118 военнослужещи със специализирана техника от състава на Сухопътните войски.

Нюз БГ, БГНЕС

https://news.bg/bulgaria/treti-den-gasyat-pozhara-v-kresna.html