ОБЩЕСТВО

Уникален светофар стресна пловдивчани – абсурдна ситуация, която може да доведе до най-лошото! СНИМКА

Уникален светофар стресна пловдивчани – абсурдна ситуация, която може да доведе до най-лошото! СНИМКА

светофар1502044025_svetofar

Потенциално опасен светофар в Пловдив разтревожи шофьорите, вече притеснени от честите катастрофи по улиците на града. Става дума за сигналната светофарна уредба на булевард „Княгиня Мария Луиза“ при кръстовището с улица „Петко Д. Петков“. Читател на TrafficNews.bg ни писа, защото според него там е налице абсурдна ситуация, която може да доведе до нов инцидент.

„Проблемът е, че светофарът за колоездачи и този за коли светят по напълно противоположен начин“, обяснява той. Тревогата му е, че може зелен светофар да се засече както за колоездачите по булеварда, така и за шофьорите по „Петко Д. Петков“. „Представете си, ако стане инцидент между колоездач и кола. Кой ще е виновен, при положение, че и двамата са на зелено? И това не е единствената опасност, която може да предизвика една на пръв поглед малка грешка“, пише нашият читател.

Грешка обаче няма. Оказва се, че светофарът на кръстовището на „Мария Луиза“ и „Петко Д. Петков“ е уникален за цял Пловдив. Това е единственото място в града, където зеленото се разминава за шофьори и колоездачи, движещи се по булеварда, обясни за читателите на TrafficNews.bg Борислав Кръстев, директор на ОП „Организация и контрол на транспорта“. Това е напълно умишлено и е направено след много внимателно обследване и съгласуване с КАТ.

Причината е, че само на това кръстовище велосипедист може не само да продължи направо, но и да предприеме ляв завой по „Петко Д. Петков“. Именно заради това жълтата линия на велоалеята е прекъсната, а не е плътна.

Поради тази цел кръстовището е уникално и с друго. Велосипедистите имат реверанс от 8 секунди, в който светофарът свети в зелено само за тях. През тези осем секунди шофьорите и по „Петко Д. Петков“, и по „Мария Луиза“ виждат червено. Целта е именно да се осигури безопасността на колоездачите и да се избегнат инциденти.

Трафик нюз

https://trafficnews.bg/plovdiv-gradat/news/81670/

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024