СВЯТ

Ердоган: Западът полудя на тема С-400! Какво трябваше да стане, вас ли трябваше да чакаме?

Ердоган: Западът полудя на тема С-400! Какво трябваше да стане, вас ли трябваше да чакаме?

ЕРДОГАН5e_enszl7
Реджеп Тайип Ердоган отговори гневно на западните критики за доставките от Русия на ракетните комплекси С-400.
„Нашата страна вече достигна до етап, когато сама произвежда собствени безпилотни въздухоплавателни средства, включително и въоръжени такива. Сега (на Запад) се безпокоят всъщност точно от това“, каза президентът на Турция, цитиран от електронното издание на вестник „Ватан” и „Фокус“.

„В състояние сме да произвеждаме и още по-добри неща. Направихме и една сделка за С-400, а Западът буквално полудя. Какво трябваше да стане? Вас ли трябваше да ви чакаме? Вземаме и ще продължим да вземаме всички нужни мерки за нашата собствена сигурност”, декларира Ердоган.

Русия ще продаде на Турция зенитно-ракетни комплекси С-400, като сделката отговаря на руските геополитически интереси, обяви Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество. Руските медии пишат, че се предвижда Анкара да получи 4 дивизиона С-400 на стойност над 2 милиарда долара.

Ердоган критикува САЩ заради отказа им да продават оръжие на Турция и заради сътрудничеството им със сирийските кюрдски Сили за защита на народа, смятани от Анкара за терористична организация, свързана с ПКК (Кюрдската работническа партия).

„За терористите безплатно, за нас няма и с пари“, посочва в заглавие „Акшам“, като уточнява, че такъв е бил отговорът на Ердоган във връзка с реакцията на САЩ за покупката от Анкара на руските системи С-400.

САЩ недоволни от руско-турската сделка за ракетите С-400 >>

Междувременно Германия спря износа на военна продукция за Турция, заради редица фактори, сред които арестуването на германски граждани. На това Ердоган отговори, че Турция няма никакви проблеми с германския народ, а проблемите произтичат от „погрешния подход“ на властите в Германия.

Ердоган използва Германия като външен враг, за да отвлече вниманието от вътрешните разногласия. Не трябва да действаме като него, каза германският министър Зигмар Габриел, цитиран от БТА.

Dir.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

захарова

Захарова: Френските войници в Украйна ще са наша легитимна мишена

май 8, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024