768x432

Шефът на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че помага на Германия да спре намеса на Русия в изборите, подобна на тази в САЩ и Франция, предаде euobserver.

„Вземаме мерки през този уикенд, за да осигурим ненамесата в германските избори – от блокиране на хиляди фалшиви профили до партньорство с властите като Федералната служба за информационна сигурност и споделяне на мерки по сигурността с кандидатите и партиите.“ – коментира Зукърбърг.

Той уточни, че са премахнати хиляди фалшиви профили, свързани с Русия, през които са предприемани действия за манипулиране на изборите „в нашите страни, включително Франция“.

Обществен комитет в САЩ води собствено разследване за руската намеса в изборите

Обществен комитет в САЩ води собствено разследване за руската намеса в изборите

Той посочи, че по време на изборната кампания в САЩ, през водещи към Русия акаунти, руска група е разпространила около 3000 съобщения, подпомагащи кампанията на Доналд Тръмп. За това групата е платила над 100 хиляди долара.

Зукърбърг потвърди, че ще предаде всички доказателства на американския конгрес, за да бъдат предотвратени в бъдеще подобни акции на Кремъл срещу избори в други страни.

Въпреки лавината от доказателства за руската намеса, Кремъл продължава да отрича, че са предприемани такива действия от страна на Москва.

Нюз БГ

https://news.bg/world/zukarbarg-rusiya-se-namesi-v-izborite-v-sasht-pomagame-na-germaniya-da-izbegne-tova.html