Политика

Каракачанов: Комисията по досиетата е излишна, това е неоправдано разхищение на 3 млн. лв. годишно!

Каракачанов: Комисията по досиетата е излишна, това е неоправдано разхищение на 3 млн. лв. годишно!

КАРАКАЧАНОВ860795

Патриотите официално потвърдиха, че са против по-нататъшното съществуване на Комисията по досиетата. По този повод в коалицията от три партии различия няма – смятат я за излишна и за неоправдано разхищение на държавни пари в размер на 3 млн., които могат да се дадат за по-смислени неща, та дори и за институции и държавни органи, които се нуждат от допълнително финансиране.

„Отдавна съм казал, че Комисията по досиетата е изключително излишна вече“, коментира в парламента Красимир Каракачанов по повод искането на БСП комисията да бъде закрита. По думите му служителите на Комисията по досиетата са с министерски заплати и служебни автомобили, харчат 3 млн. годишно, а покривите на Държавния исторически архив текат и няма къде да се съхраняват документите.

Въпросните пари от тази комисия, която според ОП трябва да бъде закрита, могат да са от огромна полза и да се разпределят между военното, цивилното разузнаване и ДАНС, които имат крещяща нужда от още средства, е позицията на Обединените патриоти. Те още не са обсъждали темата в парламентарната група, нито номинацията на ГЕРБ за шеф на комисията – депутата Антон Тодоров. Те обаче ще го подкрепят вероятно, ако се стигне до гласуване в пленарната зала, прогнозираха депутати от ОП.

По повод увеличението на заплатите в отбраната военният министър каза, че държи да няма уравниловка, а диференциация – най-голямото увеличение да бъде за онези военни, които са на терен с оперативни бойни функции.

„Ако вдигнем заплатите с 10%, увеличението за един войник ще бъде само 60 лева, а за други позиции в министерството ще се стигне до над 200 лева“, подкрепи тезата си Каракачанов. А едно е да работиш на топло до телевизора, друго е навън в студа да провеждаш учение, убеден е военният министър.  Според него на първо място трябва да се стимулира войнишкият, сержантският и младшият офицерски състав, защото там е недокомплектът.

Каракачанов потвърди информацията на икономическия министър Емил Караниколов, че „Емко“ не си плаща наема на Министерството на отбраната. Фирмата дължи за наема на военните складове 2-3 млн. с лихвите.

За някои помещение фирмата на Емилиян Гебрев не е плащала още от 2009 г., разкри Каракачанов. Заведени са 11-12 дела. Имало няколко фирми, които не плащали наема на МО за държаната от тях продукция на склад.

Министърът на отбраната допълни, че им дава 6 месеца срок да изнесат продукцията, но те нямало къде да я пренесат и продължават да я държат в базите на МО.

Канал 3

http://kanal3.bg/news/bulgaria/parlamentarni-novini/61718-Karakachanov%253A-Komisiyata-po-dosietata-e-izlishna

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024