Личности

Над 70 000 американци настояват Джордж Сорос да бъде обявен за терорист в петиция до Белия дом!

Над 70 000 американци настояват Джордж Сорос да бъде обявен за терорист в петиция до Белия дом!

soros666

 

Над 70 000 американци настояват президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви финансиста Джордж Сорос за терорист. Петиция с това искане се появи на сайта на Белия дом. 

Прави впечатление, че подписите са събрани за десетина дни, защото началната й дата е 20 август 2017 г.

В текста на петицията се казва, че „Джордж Сорос многократно се е опитвал да дестабилизира ситуацията в САЩ и е водил антиамериканска политика”, съобщават БГНЕС и Блиц.

Във връзка с това авторите на петицията настояват федералното правителство и министерството на правосъдието незабавно да обявят Сорос и членове на неговата организация за „терористи” и да „изземат цялото му лично имущество и активи в рамките на Закона за конфискация на гражданско имущество”.

До момента петицията е подписана от повече от 71 000 души. За да бъде взета под внимание от Белия дом, петицията трябва да събере още малко над 28 000 подписа до 19 септември.

Джордж Сорос е американски финансист и инвеститор, чиято дейност предизвиква нееднозначни отзиви. За милиардера често се говори като за финансов спекулант. За почти 40 години съществуване компанията на Сорос Quantum е спечелила рекордните за хеджфондове 35 млрд. долара.

Сорос е основател и ръководител на хеджфонда Soros Fund Management и е един от най-богатите хора в света. По данни на сп. „Форбс” състоянието му възлиза на около 25 млрд долара. През февруари Си Ен Ен съобщи, че той е дал 6 млн. долара за предизборната кампания на Хилари Клинтън. През 2008 той активно подкрепяше президентските амбиции на тогавашния сенатор Барак Обама.

Само от ипотечната криза в САЩ финансистът за две години спечели около 1 млрд долара. Обвиняват го също в организиране на финансовата криза във Великобритания. На 16 септември 1992 понижението на курса на британския паунд му носи около 1 милиард долара.

Сорос е подозиран и в политически манипулации. В предишната петиция срещу него, публикувана на сайта на Белия дом през януари, се казваше, че той подкопава основите на демокрацията като лобира за свои кандидати на изборите.

Милиардерът е обвиняван и в организиране на смяна на властта в редица държави, по-конкретно за „оранжевата” революция в Украйна през 2004 и за Евромайдана през 2013. По информация на сайта на фонда на Сорос, за „демократичното развитие” на страните от Източна Европа и в бившия СССР през последните 33 години се били отделени 1,6 млрд. долара.

По-рано остра критика срещу дейността на финансиста отправи Унгария, след като Сорос критикува правителството в Будапеща заради отказа му да приеме мюсюлмански бежанци. По улиците на унгарската столица се появиха плакати с искане финансистът да не се меси във вътрешните работи на страната. По-късно към критиките се присъедини и Израел.

„Този човек многократно се е опитвал да дестабилизира демократично избраното правителство на Израел като подкрепя различни организации, които разпространяват лъжи срещу еврейската държава и се опитват да я лишат от право на самозащита”, заяви израелското външно министерство. Израел е обвинявал Сорос и в съмнителни инвестиции в организации, враждебни на държавата, и в опити да повлияе на избори.

Епицентър

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023