Политика

Невиждана ротация: Стотици американски военни и бойни машини прииждат в България за операция „Атлантическа решимост“!

Невиждана ротация: Стотици американски военни и бойни машини прииждат в България за операция „Атлантическа решимост“!

ротация1506511536-2111463181
Стотици американски военни ще пристигнат у нас в рамките на най-мащабната ротация в Европа след края на Студената война. В момента военнослужещите са на учение в Югозападна Полша. Операция „Атлантическа решителност” на засилено американско присъствие в Европа продължава с втора смяна от военнослужещи за следващите 9 месеца. Тя е част от европейската „инициатива за сигурност“, по която американското правителство отделя 4,8 млрд. долара за 2018 г.
Планирани са четири големи учения за времето на пребиваването им в Европа, съобщава bTV.
„Русия може да ни наблюдава по същия начин, по който НАТО следи за техните учения”, категоричен беше полк. Дейвид Гарнър, командир на втора бронирана бригада, Форт Рили, Канзас. След седмица военните от втора бронирана бригада ще се отправят към различни точки в Европа.
В момента те се подготвят за отпътуване и правят последни изпитвания на техниката.
В България през октомври пристигат 250 души с 22 бойни машини „Брадли” и 4 танка, разказа командирът на подразделението. Капитан Андрю Маккормак обясни, че още в първата седмица на ноември започват учения на Ново село.
„Ще се фокусираме върху нашето индивидуалното обучение и да ги обучим за работа с нашите оръжейни системи”, отбеляза той. Военните от Форд Рили, Канзас, ще останат девет месеца, като само за 45 дни ще се предислоцират за учение в Хохенфелс, Германия.
Подп. Пит Муун, командир на първи батальон, втора бронирана бригада, коментира, че при нужда са в състояние да реагират за няколко дни. Ученията у нас започват в началото на ноември.
Предишната американска бригада от Колорадо, която беше изпратена за операция „Атлантическа решителност” участва в най-голямото учение в Югоизточна Европа и Черно море това лято. Трета бригада от Форд Карсън, Колорадо, вече товари имущество и машини, за да отпътува обратно към САЩ.

https://www.blitz.bg/politika/nevizhdana-rotatsiya-stotitsi-amerikanski-voenni-i-boyni-mashini-priizhdat-v-blgariya-za-operatsiya-atlanticheska-reshimost-snimki_news546653.html

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024