Бедствия

Паника в САЩ, милиони бягат от урагана „Ирма“! Шестметрови вълни удариха Бахамите и Куба! Идат още „Хосе“ и „Катя“… СНИМКИ

Паника в САЩ, милиони бягат от урагана „Ирма“! Шестметрови вълни удариха Бахамите и Куба! Идат още „Хосе“ и „Катя“… СНИМКИ

768x432
Заради урагана „Ирма“ американските власти призоваха близо 5,6 милиона души, да се евакуират, предава CBS News, цитирана от Фокус. Властите заявиха, че ураганът върви по маршрут, който може да го отведе от единия до другия край на щата.
„Ирма“ отслабна малко, а експерти очакват, че когато стигне до Кей Уест, ще бъде категория 5.
Метеоролозите предупредиха, че фронтът на урагана е толкова широк, че може да обхване Флорида от единия до другия бряг.
„Това е буря, която ще ви уби, ако не се махнете от пътя й. Всички ще я усетят“, заявиха от Националния център за урагани.

epa06190845 A view of a storm at the Nautical Club of San Fernando de Montecristi, Dominican Republic, 07 September 2017. The eye of Hurricane Irma moves over the Dominican north coast where strong rains have caused flooding, and will move on to Haiti during the next hours.  EPA/Luis Tavarez

Маями се превърна в призрачен град след може би най-голямото в историята на страната преселение навътре към сушата. Магистралите се оказаха твърде тесни за вълната от автомобили, пикапи, микробуси и камиони, които бягат пред най-страшния ураган, връхлитал някога Атлантическия океан.
Магазините и супермаркетите бяха изпразнени от хората, които се запасяваха и презапасяваха с вода, храна и провизии в тревожно очакване на стихията.
Mетеоролозите предупредиха, че Маями се намира на възможно най-лошото място – точно на пътя на убийствения ураган, който е вече буря от 4-та категория, пише британският The Sun.

С 6-метрови вълни стихията удари Бахамите, после Куба, преди да се насочи към Южна Флорида. Ирма се очаква да се развихри в щата от събота, като има опасения, че може да остави над 4 милиона домакинства от 20-милионното население на Флорида. Със скорост от над 240 км/ч бурята заплашва да отнесе електропроводите и да предизвика спирането на електроцентралите, включително и ядрените реактори.

DJQkcCFVYAAuN8Z
Губернаторът на Флорида Рик Скот прикани местните жители и туристите да се евакуират спешно. Президентът Доналд Тръмп, който дари 1 милион долара за пострадалите от предходния ураган Харви, ударил Тексас, заяви във видео във Фейсбук, че ураганът е „буря с абсолютно исторически разрушителен потенциал“.

В петък от американския ВМС обявиха, че самолетоносачът „Линкълн“ заема позиция, за да обезпечи хуманитарна помощ.

Всъщност очаква се Америка да бъде атакувана от три урагана едновременно.

Единият е „Ирма“, роден на запад от Африка, в Атлантическия океан. Следва го „Хосе“, който се движи по същия маршрут, но все пак е по-слаб – в окото на бурята скоростта е около 195 км в час. „Хосе” в неделя ще премине северно от Пуерто Рико и Хаити, а към вторник сутринта ще отслабне до тропическа буря.

И накрая – „Катя“ – ураган, който се развихря в Мексиканския залив и се очаква да засегне около милион души в западните мексикански щати – около Веракрус, предаде NOVA.

Сезонът на ураганите в Атлантика обикновено продължава половин година – от 1 юни до 30 ноември. Атмосферното явление се определя като буря и получава собствено име, ако скоростта на вятъра в епицентъра му достигне 17,4 м/сек. При скорост на вятъра 33 м/сек. и повече бурята се превръща в ураган.

Българското посолство във Вашингтон създаде кризисен щаб. При извънредна ситуация можете да се свържете по всяко време с представител на Българското посолство във Вашингтон на денонощния дежурен телефон: 202-387-5770. 

Епицентър, Нова тв, Вести БГ

Бедствия

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023