Uncategorized

Преди 300 години дяволът обсеби монахиня и тя написа писмо по негова заръка, а днес софтуер го разчете и ето какво казва то…

Преди 300 години дяволът обсеби монахиня и тя написа писмо по негова заръка, а днес софтуер го разчете и ето какво казва то…

1506331053-bn
Учени от музея „Лудум“ в Сицилия са използвали компютърен софтуер със специално изготвен алгоритъм, за да могат да разчетат тайнствено писмо. Текстът е написан преди повече от 300 години от сицилианска монахиня на име Мария, за която се смятало, че била обладана от Дявола, но със силната си вяра и любов към Господ му се е противопоставила.
Сестра Мария Кросифиса Консесионе живеела в манастир в Палма ди Монтекиаро,Сицилия. Според исторически източници на 11 август 1676 г., тогава около 30-годишната монахиня, е открита на пода на килията си с лице, покрито с мастило. В ръцете си Мария държала писмо, съдържащо текст – сложна комбинация от символи и букви.
Тя разказала, че писмото ѝ било диктувано от самия Сатана, който се е опитал да я откаже от Господ и да я привлече към злото. Въпреки че писмото е само 14 реда, архаичните букви и символи вече няколко века са пречели то да бъде разчетено. Учени от музея „Лудум“ в Сицилия обаче успяват да го дешифрират, използвайки сложен софтуер. Освен това екипът е разровил и исторически записи, за да разбере повече за самата монахиня и живота ѝ.
„Когато работиш по разчитането на исторически текст, не може да игнорираш профила на писателя. Трябваше да научим колкото се може повече за тази монахиня“, казва директорът на „Лудум“ Даниел Абате пред Лайв Сайънс, цитирано от Вести бг.
Сестра Мария е родена с името Изабела Томаси. Тя влиза в манастир на 15-годишна възраст. „Изглеждаше сякаш писмото е написано със съкращения. Решихме, че може сестра Мария да е създала нови думи, използвайки стари азбуки, които е учила“, разказва Абате.
Учените решават да тестват предположенията си с компютърен софтуер. Оказва се, че монахинята е използвала в текста си лигатури от различни езици – старогръцки, латински и арабски, както и руни. Екипът анализира как са подредени буквите и думите и успява да създаде алгоритъм за дешифриране.
„Мислехме си, че най-вероятно ще излязат няколко смислени думи, но се оказа, че монахинята е владеела езика си доста добре. Писмото беше по-пълно от очакваното“, споделя директорът на „Лудум“.
Според грубия превод на сатанисткия текст за Светата троица се говори като за „умряла“. Пише още, че „Господ смята, че може да проповядва морал, но системата му не работи за никого… може би Стикс е права…“. Стикс в древногръцката митология е една от петте реки, които протичат през царството на Хадес. Тя е реката на омразата, която разделя земята от подземното царство. Може да се разглежда и като име и на океанидата, която представлява тази река.
Почеркът на сестра Мария разкрива, че тя е страдала от шизофрения или биполярно разстройство. Образът на Дявола често се появява пред хора, които имат подобни заболявания. От историческите записи екипът установява, че монахинята почти всяка вечер е викала в килията си и се е борела срещу Сатаната.

По онова време обаче Църквата е приела писмото за доказателство, че ужасяващите тъмни сили съществуват, а сестра Мария се е превърнала в героиня, успяла да се опълчи на самия Дявол.

https://www.blitz.bg/lyubopitno/predi-300-godini-dyavolt-obsebi-monakhinya-i-tya-napisa-pismo-po-negova-zarka-a-dnes-softuer-go-razchete-i-eto-kakvo-kazva-to_news546043.html

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023